Napój, który nazywam czekoladą na gorąco robię tak naprawdę na dwa sposoby – albo rozpuszczam czekoladę z odrobiną wody lub mleka, albo łączę czekoladę i ciemne kakao. Ten pierwszy sposób daje efekt w postaci gęstej czekolady, drugi to raczej napój czekoladowy, ale za to ma odrobinę mniej kalorii.
Czekolada na gorąco z pomarańczą to czekolada zrobiona właśnie tym drugim sposobem – jest tu dużo naturalnego kakao, tylko trochę czekolady i plasterki świeżej pomarańczy. Jak ona pachnie! Musicie spróbować :)
Czekolada na gorąco z pomarańczą – przepis
Składniki:
- 1/4 tabliczki czekolady mlecznej
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- pół szklanki wrzątku
- pół szklanki mleka
- 2 plasterki pomarańczy
Przygotowanie:
Do małego rondelka wrzucam czekoladę, wsypuję kakao i dodaję pomarańczę w półplasterkach. Wlewam wrzątek, mieszam do rozpuszczenia kakao, a następnie dolewam zimne mleko i stawiam na chwilę na gazie, żeby wszystko się podgrzało. Można dosłodzić do smaku. Podczas podgrzewania dobrze jest trochę rozgniatać pomarańczę. Gorącą czekoladę podaję w filiżankach.
Najlepsza jest jak trochę odstoi, żeby pomarańcza puściła sok, więc można ją nawet na kilka godzin zostawić i potem odgrzać.