Prosta, szybka domowa cytrynówka! Zapraszam na bardzo łatwą do przygotowania nalewkę na wódce o pysznym cytrynowym smaku.

Lubicie domowe nalewki? Ja uwielbiam! Przepis na tę cytrynówkę dostałam podczas… wielkanocnego śniadania. Od razu wiedziałam, że go wypróbuję, bo cytrynówka według tego przepisu była pyszna – jednocześnie kwaskowa i słodziutka, w sam raz na trawienie po posiłku. Do przygotowania domowej cytrynówki potrzebne jest pół litra wódki, a wychodzi jej ok. 1,2 litra, więc nie jest zbyt mocna. Mnie to jednak nie przeszkadza. Zapraszam do wypróbowania!

Ale jeśli lubisz mocniejsze nalewki, przeczytaj wskazówki poniżej.

 

Cytrynówka – cytrynowa nalewka przepis:

Składniki na 1,2 litra cytrynówki:

  • pół litra wódki
  • 6 dużych cytryny
  • szklanka wody
  • szklanka cukru

Przygotowanie:

Wodę zagotować, do wrzątku wsypać cukier i rozpuścić. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok. Sok, skórkę, syrop cukrowy i wódkę wymieszać w dużym dzbanku i odstawić na jeden dzień. Następnie przelać nalewkę przez sitko i rozlać do butelek.

Wskazówka: Cytrynówkę można posłodzić syropem cukrowym dopiero następnego dnia, po odcedzeniu. Wtedy łatwiej jest ją zmodyfikować i np. dodać mniej syropu niż w moim przepisie, wtedy wyjdzie bardziej kwaskowa, albo przeciwnie: dać więcej syropu cukrowego.

Wskazówka 2: Jeśli lubisz mocniejsze nalewki, wymieszaj wódkę i spirytus w proporcjach 50:50, czyli w tym przypadku to by było 250 ml spirytusu i 250 ml wódki. Tak przygotowana cytrynówka jest mocniejsza, ale reszta przepisu nie ulega zmianie.

Wskazówka 3: Te piękne kieliszki do degustacji z cienkiego szkła z pokrywką kupisz tutaj. To świetna opcja, szczególnie jeśli cytrynówkę lubisz pić na świeżym powietrzu, bo dzięki pokrywce żadna osa ani inny nieproszony gość nam nie zajrzy do kieliszka :)

Uwaga:

Po odcedzeniu zostaje dużo skórki cytrynowej, którą można wykorzystać. Ja zrobiłam cytrynowe babeczki – 3 jajka miksujemy ze szklanką cukru, następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 i 3/4 szklanki mąki, pół szklanki oleju, cukier waniliowy i skórki cytrynowe. Miksujemy i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem, ok. 30 minut (do „suchego patyczka”). Smacznego :)

domowa cytrynówka

cytrynówka