Cynamonowe latte z czekoladą to propozycja jesienna, na drugie śniadanie, do słodkiego ciacha :)

To jedna z tych kaw, które mogłabym pić codziennie – gdyby tylko chciało mi się codziennie podgrzewać mleko. Ma bardzo cynamonowy smak, a jednocześnie wyczuwalną nutę czekolady. Cynamonowe latte z czekoladą z pewnością posmakuje wszystkim, którzy lubią dobrą kawę – przy tej kawie wszystkie kawiarniane latte mogą się schować :) A jesienią proponuję wypróbować też Dyniowe latte oraz Zimową Cafe Latte z miodem i imbirem.

Cynamonowe latte z czekoladą – przepis na kawę

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki wrzątku
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • 1 kostka czekolady (kawałek, nie cała tabliczka:) )

Przygotowanie:

Kawę parzę wrzątkiem, ale bez cukru. Można też przygotować espresso z ekspresu jeśli ktoś ma. Mleko podgrzewam w garnuszku, dodaję cukier, cynamon i czekoladę. Podgrzewam, mieszając, do momentu rozpuszczenia czekolady – nie gotuję! Spieniam mleko podgrzane spieniaczem lub blenderem. Wlewam do szklanki. Po ściance delikatnie wlewam kawę. Wierzch posypuję odrobiną cynamonu.