To jedna z tych kaw, które mogłabym pić codziennie – gdyby tylko chciało mi się codziennie podgrzewać mleko. Ma bardzo cynamonowy smak, a jednocześnie wyczuwalną nutę czekolady. Cynamonowe latte z czekoladą z pewnością posmakuje wszystkim, którzy lubią dobrą kawę – przy tej kawie wszystkie kawiarniane latte mogą się schować :) A jesienią proponuję wypróbować też Dyniowe latte oraz Zimową Cafe Latte z miodem i imbirem.
Cynamonowe latte z czekoladą – przepis na kawę
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki wrzątku
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru
- 1 kostka czekolady (kawałek, nie cała tabliczka:) )
Przygotowanie:
Kawę parzę wrzątkiem, ale bez cukru. Można też przygotować espresso z ekspresu jeśli ktoś ma. Mleko podgrzewam w garnuszku, dodaję cukier, cynamon i czekoladę. Podgrzewam, mieszając, do momentu rozpuszczenia czekolady – nie gotuję! Spieniam mleko podgrzane spieniaczem lub blenderem. Wlewam do szklanki. Po ściance delikatnie wlewam kawę. Wierzch posypuję odrobiną cynamonu.
Właśnie zrobiłam tym sposobem i kawa jest przepyszna! NIEBO! Jak tylko siostra wróci do domu zaraz jej podsunę tą kawe! :)
a mi się nie chciało mleko spienić z tymi dodatkami :(
No to,do roboty!
Na zimę OMNOMNOMNOMNOMNOM <3
Pyszności :) Cudownie musi rozgrzewać z tym cynamonem :)
Mmmm pycha!