Białe Boże Narodzenie – wyjątkowy napój na bazie mleka i białej czekolady, który można przygotować nie tylko w czasie Świąt.

Jakie smaki kojarzą Wam się ze Świętami Bożego Narodzenia? Dla mnie święta pachną zawsze przyprawami korzennymi z piernika i pomarańczami lub mandarynkami. Ten koktajl ma w sobie wszystko, co świąteczne – korzenie, pomarańczę i odrobinę czekolady, która nadaje mu wyjątkowy smak. Polecam wypróbować Białe Boże Narodzenie jeszcze w te święta. A jeśli Wam posmakuje, zachęcam także do zrobienia Białej czekolady na gorąco z przyprawami.

Białe Boże Narodzenie – przepis

Składniki na 1 szklankę:

  • niepełna szklanka mleka
  • pół białej czekolady
  • pół plasterka pomarańczy
  • 1 goździk lekko potłuczony
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (można pominąć)
  • bita śmietana i skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę pokruszyć na kawałki. Mleko wlać do rondelka, dodać czekoladę, pomarańczę i przyprawy. Podgrzać do momentu rozpuszczenia czekolady. Wyjąć pomarańczę, spienić mleko za pomocą spieniacza lub blendera. Przelać do szklanki, dolać likier, udekorować bitą śmietaną i startą skórką pomarańczową.