Biała czekolada z przyprawami, oczywiście na gorąco, to coś w sam raz na niedzielne śniadanie albo na poprawę nastroju – jest słodka, rozgrzewająca i pyszna.

Czekoladę na gorąco robiłam już wielokrotnie, czasem w połączeniu z kawą (patrz: Czekolada na gorąco), ale zawsze była to ciemna lub mleczna czekolada. Tym razem coś innego – słodka, pyszna biała czekolada. Ale nie taka zwykła – w połączeniu z przyprawami, które nadają jej niepowtarzalnego charakteru. Nie jestem wielką fanką korzennych przypraw i wydawało mi się, że ze słodką białą czekoladą nie będą stanowiły dobrego połączenia, ale jest wręcz przeciwnie – doskonale się razem komponują. Muszę wypróbować z cynamonem zamiast anyżu, bo anyż trudniej dostać w sklepach. Jeśli ktoś wypróbuje, niech da znać, jak wyszło :)

Biała czekolada z przyprawami – przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 szklanka mleka
  • pół tabliczki białej czekolady
  • szczypta gałki muszkatołowej i druga szczypta do dekoracji
  • gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Mleko wlewam do garnka, dodaję pokruszoną na kostki czekoladę, szczyptę gałki i anyż. Gotuję ciągle mieszając. Gdy się zagotuje, nie zdejmuję z palnika, ale trzymam jeszcze przez chwilę. Wlewam do szklanki, posypuję gałką i podaję.