Pyszny, deserowy drink ze świeżego banana, z dodatkiem likieru kawowego i kokosowego.

Banany to jedna z tych rzeczy, które zawsze mam w domu, ale przede wszystkim wykorzystuje je do koktajli owocowych i mlecznych – do drinków znacznie rzadziej. Drinki ze świeżych bananów są ciężkie, nie można ich wypić zbyt wiele na raz, ale może to jest też ich urok – jeden drink po obiedzie świetnie sprawdzi się jako deser. Pomysł na Banana Kahlua jest mój – zmieszałam tu to, co najbardziej lubię, czyli likier kawowy, likier kokosowy, świeżego banana i mleko skondensowane. Aksamitna konsystencja i słodki, delikatny smak kawy z kokosami z pewnością posmakuje przede wszystkim paniom.

Banana Kahlua – przepis

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 40 ml likieru kawowego
  • 40 ml likieru kokosowego (może być Malibu)
  • 50 ml mleczka skondensowanego

Przygotowanie:

Banana rozgnieść muddlerem na półpłynną papkę (można to zrobić także w mikserze elektrycznym). Wlać do shakera, dodać kostki lodu, dodać pozostałe składniki i bardzo energicznie wymieszać. Przelać do szklanki.