Truskawki można połączyć ze wszystkim i zawsze będą smaczne – z innymi owocami (banany, brzoskwinie, pomarańcze, maliny), z warzywami (szpinak, sok z marchwi), z orzechami, z ziarnami… Ale można też zmiksować i połączyć z kruszonym lodem. Dodatek odrobiny mięty sprawi, że krusher będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.
Truskawkowy krusher z miętą – przepis
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki truskawek
- szklanka kruszonego lodu
- 6-8 listków mięty
- opcjonalnie 2-3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Lód kruszę w kruszarce lub domowym sposobem. Truskawki pozbawiam szypułek, wrzucam do blendera, dodaję cukier i miętę, miksuję dokładnie. Do szklanki wrzucam kruszony lód (ok. pół szklanki), uzupełniam zmiksowanymi truskawkami i mieszam łyżką.
Ja robię ten napój trochę inaczej, bo łatwiej mi użyć blendera z funkcją kruszenia lodu – wrzucam kostki lodu od razu z truskawkami do blendera i po prostu miksuję, wtedy kostki się kruszą i mieszają jednocześnie.
Zobacz też: Koktajl truskawkowy – 15 prostych przepisów
Zamiast cukru można dodać np. miodu, będzie przy okazji zdrowiej :-)