Idealna na lato, z bitą śmietaną i wbrew pozorom wcale nie taka kaloryczna. Kawa mrożona z kajmakiem.
Ciepłe dni wróciły, miejmy nadzieję, że na dobre. To świetna pora na kawę mrożoną pod każdą postacią – czy to z kawowego lodu, jak Podwójnie kokosowa kawa mrożona czy po prostu z zaparzonej kawy, lodu i mleka. W tej wersji użyłam mleka sojowego, które jest o smaku… cappuccino. Można dostać je w Rossmannie. Do tego trochę masy kajmakowej, żeby kawa miała lekko karmelowy, słodki smak. Idealna kawa mrożona na drugie śniadanie.
Kawa mrożona z kajmakiem – przepis
Składniki:
- 150 ml zaparzonej kawy
- 100 ml mleka sojowego
- 2 łyżeczki gotowej masy kajmakowej
- 3-4 kostki lodu
- bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w shakerze lub blenderze z funkcją kruszenia lodu. W shakerze wstrząsam dość długo, by składniki dobrze się połączyły, a w blenderze po prostu miksuję. Podaję z bitą śmietaną, choć można i bez.