Czasem żeby zrobić dobrego i efektownie wyglądającego drinka nie trzeba wiele zachodu – wystarczy dobrze dobrać alkohol, syrop i sok. Tak jak w tym drinki.

Rumowa laguna to mój patent. Drinki z rumu na ogół są słodkie, egzotyczne, ale pomyślałam, że całkiem fajnie może smakować rum w kwaskowej odsłonie. I miałam rację – sok z limonki, odrobina likieru bananowego, blue curacao i rum współgrają ze sobą tak doskonale, że właściwie nie czuje się w tym drinki smaku alkoholu. Aromat banana jest lekko wyczuwalny, a drink nie jest mocny. A takie drinki lubię najbardziej :)

Rumowa laguna – przepis

Składniki:

  • 50 ml rumu
  • 200 ml soku z limonki
  • kilka kostek lodu
  • odrobina likieru bananowego (kilka kropli)
  • kilka kropli Blue Curacao

Przygotowanie:

Kieliszek ozdobiłam crustą z Blue Curacao. Do shakera wkładamy kostki lodu, wlewamy rum i sok, mieszamy. Wlewamy do kieliszka, dodajemy likier bananowy i na koniec dodajemy Blue Curacao, które zostało po zrobieniu dekoracji.