Wódka świąteczna to taka domowa wersja smakowej wódki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu – po prostu zalewamy wódką przyprawy, odstawiamy, czekamy i pijemy :) Ta metoda przygotowania alkoholu nazywa się infuzowaniem – w ten sam sposób można zmienić smak nie tylko wódki, ale i tequili czy rumu. Gin też można wykorzystać, ale gin sam w sobie już ma dość specyficzny, ziołowy – a właściwie jałowcowy – posmak, więc tu trzeba ostrożniej dobierać składniki.
Infuzować wódkę można różnymi dodatkami – kilka z pewnością pokażę jeszcze na blogu. Wódka infuzowana różni się tym od nalewki, że nie jest rozcieńczona i nie zawiera dodatku cukru. To po prostu wódka smakowa – taka, jaką można kupić z kilku popularnych marek.
Wódka świąteczna – przepis
Składniki:
- pół litra wódki czystej
- 2 laski cynamonu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 12 goździków
- szczypta kolendry
- 6 ziarenek pieprzu
- około 2-centymetrowy plaster imbiru, pokrojony na kilka mniejszych kawałków.
Przygotowanie:
Do dużego słoika wlewam wódkę, dodaję wszystkie przyprawy i zakręcam. Odstawiam na 24 godziny w zaciemnione miejsce – może być po prostu na bufecie w kuchni, byle nie bezpośrednio przy oknie. Co jakiś czas potrząsam słoikiem. Po 24 godzinach wódka ma piękny kolor i pachnie świątecznie – jest gotowa do picia! Przed podaniem przelewam ją przez sitko z drobnymi oczkami do butelki i zakręcam. Można przechowywać normalnie w szafce, nie trzeba w lodówce.
Jeśli chcesz, by na blogu było więcej przepisów na domowe wódki smakowe – kliknij w „Lubię to” albo zostaw komentarz. Dzięki!
A można dłużej trzymać niż 24h? czy zrobi się gorzka ?
Jest absolutnie fantastyczna! Dziękuję za przepis i życzę Wesołych Świąt! :)
Na mikołajki robiłam na spróbowanie na próbę, wyszła obłędna. Sama nie wiem kiedy się skończyła. Proporcje były w sam raz. Dziękuję za ten przepis. Na Święta chcę zrobić z litra i dla pewności wolę spytać – podwojenie proporcji nie zaszkodzi? Boję się o cynamon, czy wódka od niego nie zgorzknieje?
Zawsze można zrobić w dwóch oddzielnych słoikach/butelkach :)
Lubię to
Witam,czy ten słoik z pierniki wa wódka ma stać w ciepłym czy w chłodnym miejscu?
W temperaturze pokojowej.
Witam, jeśli dodam roztarte przyprawy – imbir i kolendrę, a potem po prostu przecedzę przez sitko z wata (albo cos podobnego), czy efekt moze byc choc troche podobny do tego ze skladnikami podamymi w przepisie.
Tak, można spróbować.
Hej, dzięki za przepis :) masz może pomysł z czym podawać jako „zapitka”? Nie wiem co by najlepiej do tego pasowalo. Albo może jakis kreatywny drink dla kobiet na slodko z wodka piernikowa? :) byłabym wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam :)
Myślę, że sok pomarańczowy będzie w sam raz :)
W jakich popularnych sklepach, supermarketach da się kupić laski cynamonu?
We wszystkich – Tesco, Real, Auchan, pewnie w Lidlu czy Biedronce przed świętami też będzie.
Te przyprawy rozcieramy czy w całości? Imbir obieramy ze skórki?
Przyprawy w całości, imbiru nie obierałam, ale w sumie można obrać.
Dajemy całe laski cynamonu?
Tak, całe, ale potem wyjmujemy.
Miałem okazję spróbować tego „eliksiru” u znajomych i mimo, że już po świętach skuszę się na przygotowanie w domu co by zaskoczyć gości małym kieliszkiem tego cuda.
Super :) Co za różnica w sumie czy po świętach czy nie, jeśli wódka smakuje, to można ją pić nawet latem ;)
wyszla bardzo dobra :) polecam i prosze o wiecej takich przepisow
Cieszę się :) Będzie więcej, już zrobiłam zapas wódki!
O kolejny przepis do kolekcji, tylko komu będzie pić tę wódkę?;) ja jednak trochę inaczej zadziałałem czyli pomarancze, cukier, cynamon i goździki. Tutaj widzę zdecydowanie większa różnorodność, zapewne smak będzie zdecydowanie inny. Ile wódek tyle przepisów, powyższej trzeba będzie spróbować na sylwestra. Wesołych świąt:)
ziela angielskiego jest zdecydowanie za dużo…
u mnie czuć tylko ten smak :(
ale kolor jest bardzo ładny ;)
zrobiłam! w pierwszy dzień świąt będzie testowana :D
dzisiaj zrobilem, w srode zobacze jak bedzie smakowala ;)