Tym razem coś dla miłośników kawowych smaków – shot Tiramisu.

Po pysznym kokosowym Rafaello, mocno orzechowej Nutelli i bananowym Kopcu Kreta czas na kawowe Tiramisu. Shot, który wygląda apetycznie, smakuje wyśmienicie, choć do jego przygotowania potrzeba kilku różnych likierów i to niewątpliwie jest jego wada. Ale zapewniam, że warto spróbować – Tiramisu jest naprawdę pyszny.

Shot Tiramisu – przepis

Składniki (na 3-4 kieliszki):

  • 80 ml likieru kawowego (np. Kahlua)
  • 40 ml likieru Baileys
  • 40 ml mleczka skondensowanego
  • 20 ml likieru migdałowego lub syropu migdałowego (jeśli syrop – można mniej)
  • do dekoracji syrop migdałowy i zmielona kawa

Przygotowanie:

Składniki mieszam w shakerze i przelewam do kieliszków udekorowanych wcześniej crustą z kawy.