Tym razem coś dla miłośników kawowych smaków – shot Tiramisu.
Po pysznym kokosowym Rafaello, mocno orzechowej Nutelli i bananowym Kopcu Kreta czas na kawowe Tiramisu. Shot, który wygląda apetycznie, smakuje wyśmienicie, choć do jego przygotowania potrzeba kilku różnych likierów i to niewątpliwie jest jego wada. Ale zapewniam, że warto spróbować – Tiramisu jest naprawdę pyszny.
Shot Tiramisu – przepis
Składniki (na 3-4 kieliszki):
- 80 ml likieru kawowego (np. Kahlua)
- 40 ml likieru Baileys
- 40 ml mleczka skondensowanego
- 20 ml likieru migdałowego lub syropu migdałowego (jeśli syrop – można mniej)
- do dekoracji syrop migdałowy i zmielona kawa
Przygotowanie:
Składniki mieszam w shakerze i przelewam do kieliszków udekorowanych wcześniej crustą z kawy.
Świetny shot! Trochę słodki ale pycha ;)
Piękny i zapewne pyszny do wypróbowania :-)a mleka skondensowanego używasz słodzonego czy nie.
Niesłodzonego.
Uwielbiam drinki z kawą :)