Kawa z ajerkoniakiem to moja kolejna próba zrobienia warstwowego napoju. Jak zwykle – efekt wizualny jest jaki jest, ale za to koktajl w smaku był przepyszny!
Przepis wypatrzyłam na blogu Eksplozja smaku i jak zwykle – trochę go zmieniłam. Zamiast adwokata – likier jajeczny, ale to ta sama gama smaków, więc nadawał się idealnie. Autorce oryginalnego przepisu warstwy idealnie się oddzieliły – u mnie niestety śmietanka zlała się z kawą, ale właściwie to nawet lepiej, bo nie lubię czarnej kawy :)
Kawa z ajerkoniakiem – przepis
Składniki:
- 20 ml likieru jajecznego
- 20 ml śmietanki
- filiżanka kawy
- cukier
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć z cukrem. Na dno szklanki wlać likier, następnie delikatnie śmietankę (do tego momentu warstwy mi jeszcze wyszły) a następnie dodać kawę. Jeśli warstwy się nie udadzą – nie przejmować się, tylko wypić :)