Tę kawę można zrobić w wersji z alkoholem albo bez – wtedy nada się do picia przed południem. Zresztą – w taki upał, kto by się przejmował porą dnia – kawę z odrobiną likieru można wypić też nieco wcześniej, prawda? Pod warunkiem, że nie siada się za kierownicę rzecz jasna ;)
Ja wolę wersję bezalkoholową, a zamiast likieru słodzę moją kawę mrożoną kokosowym syropem. Jest rewelacyjna.
Podwójnie kokosowa kawa mrożona – przepis
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 6 kostek kawowego lodu*
- 2 łyżeczki cukru/2 łyżeczki syropu kokosowego
- 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu)
Przygotowanie:
Mleko z wiórkami miksuję w blenderze przez kilka minut, żeby uzyskać jak najbardziej gładki płyn. Przecedzam, zostawiając na sitku resztę wiórków. Dodaję do mleka cukier lub syrop, a następnie wrzucam lód kawowy i wlewam likier. Mieszam łyżką i dekoruję bitą śmietaną.
*lód kawowy przygotowuję z 300 ml wrzątku i 10 łyżeczek kawy. Wychodzi ok. 18 kostek. Można z niego zrobić także moje ostatnie odkrycie: Nutella Ice Coffee.
Jakiej marki likier kokosowy Pani poleca? 🙂