Coś dla miłośników kwaśnych smaków i czarnej porzeczki. Porzeczkowe daiquiri o zniewalającym kolorze.

Daiquiri to jeden z łatwiejszych drinków, jakie można zrobić w domu, przede wszystkim dlatego, że nie potrzeba do niego wielu składników. Baza to rum i sok z cytryny, do tego syrop cukrowy, który tak naprawdę można zastąpić syropem o jakimś konkretnym smaku – na przykład Blue Curacao, wówczas uzyskamy daiquiri o pięknym, niebieskim kolorze. Ale do daiquiri można dodać też świeże owoce, z których muddlerem wyciśniemy sok. Jak nie masz muddlera – nie martw się, wystarczy końcówka noża :)

Zapraszam na daiquiri porzeczkowe. Do swojego dodałam syrop z czarnej porzeczki, ale można dodać też np. malinowy, taki do herbaty albo zwykły cukrowy.

Porzeczkowe daiquiri – przepis na drink

Składniki:

  • 50 ml białego rumu
  • 30 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu z czarnej porzeczki
  • pół szklanki czarnych porzeczek

Przygotowanie:

Składniki umieszczam w szklance lub szklanicy shakera (razem z owocami). Ugniatam wszystko muddlerem, tak, żeby owoce maksymalnie wycisnąć. Przecedzam przez sitko do kieliszka koktajlowego i podaję.