Uwielbiam sok z marchwi, chociaż trzeba przyznać, że nie zawsze uda się kupić ładną marchewkę. Wyciskanie soku z niezbyt świeżej marchwi albo z takiej, która nie wygląda za ładnie to zły pomysł. Do domowego soku z marchewki wybieram zawsze duże, ładne marchewki, bez żadnych czarnych plamek. Zawsze je też myję i obieram, bo skórka zmienia smak soku.
Tym, którzy dopiero zaczynają pić sok z marchewki polecam zmieszanie go z jakimś sokiem owocowym – np. Domową Karotkę albo Koktajl marchwiowo-jabłkowy z arbuzem. Połączenie marchewki i cytrusów to także świetny pomysł.
Sok marchwiowy z cytrusami i imbirem – przepis
Składniki:
- 150 ml soku z marchewki
- 50 ml soku z grejpfruta
- 50 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
Marchewkę wyciskam w sokowirówce – ok. 1,5kg marchwi daje 0,5 litra soku, ale wiele zależy od tego, jaką marchew kupimy. Z cytrusów także wyciskam sok, a imbir ścieram na tarce o małych oczkach. Wszystko razem mieszam i podaję.