Kolejny sposób na wiosenny detoks – przygotujcie buraka, jabłko, grejpfruta i trochę imbiru.
Zarówno burak, jak i jabłko pomagają w odchudzaniu i są stosowane w wielu dietach. A imbir? Jedną z jego właściwości jest to, że ułatwia trawienie. Ponadto sok wyciśnięty z buraka ma tę zaletę, że jest sycący – można go z powodzeniem potraktować jako jeden z posiłków (np. drugie śniadanie). Dzięki dodatku imbiru i grejpfruta sok jest orzeźwiający, nie smakuje bardzo burakowo ;)
Odchudzający napój z buraka z imbirem i jabłkiem – przepis
Składniki:
- 150 ml soku wyciśniętego z jabłek
- 50 ml soku z buraka
- 50 ml soku z grejpfruta
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
Soki wyciskam za pomocą sokowirówki (grejpfruta można wycisnąć wyciskarką do cytrusów), imbir ścieram na tarce na najmniejszych oczkach. Mieszam soki z imbirem w shakerze i podaję. Sok można przechowywać w lodówce ok. 2 dni.