Jeden z tych koktajli, który chyba nigdy mi się nie znudzi – prosty, smaczny i możliwy do wykonania o każdej porze roku. Z powodzeniem może zastąpić jeden z posiłków – podwieczorek lub drugie śniadanie.
Przy przygotowaniu koktajli z dodatkiem kiwi najważniejsze jest, by wybrać tylko bardzo dojrzałe owoce – jedno niedojrzałe kiwi może popsuć smak całego napoju, który stanie się kwaśny. Na banany także trzeba uważać – te niedojrzałe spowodują, że koktajl będzie cierpki.
Dzięki zawartości miodu i cukru waniliowego koktajl jest przyjemnie słodki, a jednocześnie orzeźwiający, co zapewnia dodatek soku pomarańczowego. Polecam dodawać cukier i miód stopniowo i próbować koktajlu – jeśli będzie za mało słodki, dodać więcej miodu.
Koktajl z kiwi i bananów
Składniki:
- 5 małych, dojrzałych kiwi + jedno kiwi do dekoracji
- 2 dojrzałe banany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka soku pomarańczowego z kartonu
Przygotowanie:
Kiwi i banany obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do miksera, dodać pozostałe składniki i miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Przelać do wysokich szklanek, udekorować plasterkami kiwi i podawać.
Jeden błąd, który jest już w co 2 przepisie… Po tym mi się już nawet dalej nie chce czytać. Co to znaczy 1 SZKLANKA soku? Rozumiem, że każdy ma w domu szklankę o tej samej pojemności co autorka przepisu? Bo chyba ma znaczenie ile ml użyjemy danej substancji?
Szklanka najczęściej ma 200-250 ml. I akurat przy przepisach na owocowe koktajle nie ma większego znaczenia, czy dasz 50 ml więcej czy mniej.
Nie ma cukru waniliowego. Jest cukier WANILINOWY. Kto nie wierzy niech idzie do sklepu i przeczyta dokładnie opakowanie z przodu :-)
Ja nie wiem, że zawsze się znajdzie ktoś, kto taki komentarz zamieści… Jak do zwykłego cukru dodasz laskę wanilii, poczekasz ok. tygodnia, aż cukier przejdzie zapachem wanilii, to masz cukier waniliowy. Co ma do tego opakowanie ze sklepu?
Skoro chodziło o cukier waniliowy własnej roboty to jak mam dodać go w ilości opakowania tak jak pisze w przepisie ?
Jak zawsze ktoś sie taki mądry znajdzie co sie doczepi do wszystkiego albo do jednego albo do drugiego. swoją drogą to ciekawe kiedy się dowiedziałeś/aś że to własnie cukier wanilinowy sprzedaja w sklepach. Wiekszośc polaków właśnie ten cukier zna pod nazwą waniliowy. Dopiero po tych wielkich newsach z internetu dopiero że to własnie jest cukier wanilinowy każdy mądry sie znalazł. Pani Agnieszko świetny przepis, próbowałam na swojej szklance i na cukrze z papierka. Wyszedł świetnie. Dzięuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie.