Kawa o lekko orzechowym posmaku, z pięknym szafranowym wykończeniem.

Kawa szafranowa pachnie pięknie, choć to zupełnie nie jest zapach świąt, taki jak w przypadku kawy piernikowej. Jej smak ma dla mnie lekko orzechową nutę, z pewnością jest to smak niepowtarzalny. To jedna z tych kaw, które mogłabym pić codziennie, bo jest naprawdę smaczna. Choć szafran to nie jest codzienna przyprawa.

Szafran można kupić w hipermarketach, szukajcie go w regałach z przyprawami, obok innych przypraw korzennych, mniej spotykanych, jak anyż gwiaździsty czy kardamon. Jest dość drogi, ale warto spróbować kawy szafranowej.

Kawa szafranowa – przepis


Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 30 ml mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta szafranu + szczypta do dekoracji
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

W garnuszku mieszam mleko i mleko skondensowane, dodaję kawę i mieszam. Stawiam na gaz, podgrzewam i dodaję szafran oraz kardamon, podgrzewam jeszcze chwilę, aż zacznie się gotować – wtedy zdejmuję od razu z ognia. Spieniam ciepłe mleko spieniaczem, przelewam do szklanki, a na wierzch dodaję jeszcze szafran do dekoracji.