Do Americano mam pewien sentyment, bo to był pierwszy drink, który zamówiłam w barze. Nie miałam wtedy zielonego pojęcia o drinkach i nie wiedziałam, co tak naprawdę zamówiłam. Skład co prawda był podany w karcie – pomyślałam, że wermuty lubię, więc w sumie może będzie mi to smakować. Nie smakowało oczywiście – bo dopiero znacznie później dowiedziałam się, że nie lubię Campari :)
Americano to jeden z takich drinków, do których trzeba dorosnąć – podobnie jak do wielu innych klasyków, np. Old Fashioned. Wygląda znakomicie, ale jego smak jest specyficzny – to połączenie gorzkiego likieru z pomarańczy z ziołowym posmakiem czerwonego wermutu Ciociosan. Ci, którzy są miłośnikami takich ziołowych, wytrawnych klimatów – będą zachwyceni.
Polecam Wam Americano jako aperitif, czyli drink przed posiłkiem, na pobudzenie trawienia.
Americano – przepis na drink
Składniki:
- 30 ml Campari
- 30 ml Ciociosan Rosso
- woda gazowana do dopełnienia
- kostki lodu
- pół plasterka pomarańczy
Przygotowanie:
Drink przygotowuję w niskiej szklance, wlewając składniki bezpośrednio na lód – najpierw alkohol, a potem odrobina (chlust) wody gazowanej. Dekoruję połówką plasterka pomarańczy.
*przepis powstał we współpracy z marką Ciociosan.
Dodałem Campari (Bitter Milano) do mocno schłodzonego piwa żywiec – robi różnicę ;-)
mi również americano nie podszedł, ale nie ze względu na campari ale właśnie wermuta…
Polecam ten drink z sokiem grejfrutowym zamiast wody – wtedy jest bardziej słodki i odpowiada nawet osobom, które nie przepadają za Americano :)