W poszukiwaniu czegoś, co dobrze smakowałoby z sernikiem na zimno i nie było z mlekiem, trafiłam na przepis na Czekoladowe marzenie. Pochodzi z mojej ulubionej książki, a właściwie „Księgi koktajli”, z której dość często korzystam.
Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła – tym razem zastąpiłam aromat rumowy białym rumem. Ponieważ w przepisie było kilka kropli aromatu, wlałam też kilka kropli rumu, ale o nie był najlepszy pomysł – spokojnie można było dać 20-30 mililitrów rumu, żeby ten aromat był bardziej wyczuwalny. Ale napój i tak jest pyszny – nie tak ciężki, jak zwykła czekolada, a bita śmietana na górze o jest to co tygrysy lubią najbardziej ;) Do przygotowania Czekoladowego marzenia użyłam czekolady rozpuszczalnej Delecty.
Czekoladowe marzenie – przepis
Składniki:
- biały rum – proponuję 30 ml
- 20 ml grenadiny
- czekolada rozpuszczalna
- bita śmietana
- wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy we wrzątku. Do szklanki wlewamy grenadinę i rum, uzupełniamy czekoladą, na wierzch nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
czy ta czekolade podawac na goraco??
Bosko wygląda i pewnie tak smakuje, rozkosz w gębie;)
Oj tak, smakuje pysznie :)