Mocno owocowy, bardzo efektowny dwuwarstwowy koktajl z truskawek i czereśni.

Truskawki już się kończą, więc tym bardziej trzeba wykorzystać ostatnie chwile, kiedy można jeszcze kupić polskie truskawki. Ewentualnie można ten koktajl zrobić z mrożonych owoców, nic się przecież nie stanie :)

Dwuwarstwowy koktajl z truskawek i czereśni – przepis

Składniki:

  • szklanka truskawek
  • szklanka wypestkowanych czereśni
  • ok. 150g serka waniliowego
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Najpierw do blendera wrzucamy truskawki bez szypułek, następnie dodajemy serek. Miksujemy na gładką masę. Sprawdzamy, czy jest odpowiednio słodka, jeśli nie – można dosłodzić. Wlewamy do szklanek. Następnie myjemy mikser i powtarzamy operację z czereśniami i wodą. Gotowy koktajl czereśniowy przelewamy na wierzch truskawkowego. Podajemy od razu, ze słomką, najlepiej grubą.