Kawa mrożona w upalne dni zastępuje u mnie zwykłą kawę – wiadomo, jak jest gorąco, to na ciepłą kawę nie mamy ochoty. A taka mrożona budzi tak samo jak zwykła, bo przecież można ją zrobić z naturalnej kawy. Szukam ostatnio pomysłów na kawę mrożoną bez mleka i eksperymentuję z różnymi opcjami. To wynik jednego z eksperymentów – wyśmienita kawa kokosowa z mlekiem kokosowym.
Polecam Wam także zajrzeć do starych przepisów na kawę mrożoną – np. Najlepsza kawa mrożona
Kawa mrożona z mlekiem kokosowym – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki wrzątku
- 3 łyżeczki syropu kokosowego
- 3-4 kostki lodu
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczam we wrzątku. Wlewam do blendera z funkcją kruszenia lodu. Wrzucam lód, dodaję mleko kokosowe i syrop, mieszam. Przelewam do szklanki, dekoruję bitą śmietaną, wiórkami czekolady lub czekoladową posypką i podaję.