Słodki, egzotyczny, letni drink Rumba.
Rumba – smakuje tak wspaniale jak wygląda, a do zrobienia wbrew pozorom nie jest wcale trudny. Kluczem jest tu użycie likieru Blue Curacao a nie syropu – syrop opadnie na dno, a likier będzie trzymał się u góry i stworzy taki efekt kolorystyczny jak na zdjęciu. Przepis pochodzi z „Małej Wielkiej księgi koktajli”.
Rumba – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml brązowego rumu
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu z marakui
- 100 ml soku ananasowego
- 10 ml Blue Curacao (koniecznie likier)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza Blue Curacao umieszczam w shakerze, dodaję kostki lodu, wstrząsam mocno. Wlewam do wysokiej szklanki i ostrożnie dodaję Blue Curacao, które utworzy górną warstwę.
Jak masz przepis, to rób według przepisu, potem będziesz miał pretensje że wyszedł zakalec.
Jak masz czas, to zgromadź sporo różnych składników, mieszaj w różnych proporcjach, zapisuj te kompozycje, które dały dobry efekt i być może uda Ci się skomponować coś wystrzałowego, uważaj tylko żeby chałupy z dymem nie puścić, mieszanka może okazać się wybuchowa!!!
Witam ;D Czy można zamiast brązowego rumu użyć białego ?
No właśnie, też szukałem i byłem zmuszony kupić likier a soku brak :(
Cześć. Możesz powiedzieć gdzie można zdobyć syrop z marakui?
Ja kupuję w Makro