Wszystkim wielbicielom połączenia limonki i mięty na pewno spodoba się to połączenie. Polecam je także tym, którzy nie przepadają za rumem, ale za to lubią ziołowe smaki. Drink łączy w sobie słodycz cukru, goryczkę Campari, orzeźwienie limonkowo-miętowe. Latem takie przepisy bardzo się przydadzą!
Campari Mojito – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml Campari
- 3/4 limonki
- kilka listków mięty
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- kostki lodu
- woda gazowana
Przygotowanie:
Limonkę pokroić na ćwiartki, a każdą jeszcze na 3 części. Wrzucić do szklanki, zasypać cukrem i ugnieść muddlerem (opcjonalnie rączką od tłuczka do mięsa). Potem wrzucić miętę i jeszcze chwilę ugniatać. Dodać Campari. Zamieszać łyżeczką, wrzucić lód i wypełnić wodą gazowaną.
myślisz ze można dac Blue Curacao (likier) zamiast Campari?
Można spróbować, ale dałabym mniej cukru wtedy
mmm to musi być pyszne :)
taka moja mała uwaga miętę dajemy na samym początku na dno szklanki zasypujemy cukrem i na końcu limonka a to dlatego żeby uwolnić aromat mięty a jej nie zgniesć ale poza tym drinuś ciekawy bo sam go czesto serwuje swoim gosciom. polecam również hibiskus mojito:)pozdrawiam
Hibiscus Mojito
• 40 ml Bacardi Light • 1/2 limonki • 2 kwiatki hibiscusa zamarynowane w syropie cukrowym • łyżka cukru waniliowego • mięta pieprzowa • woda gazowana. Hibiscus ugniatamy z cukrem i sokiem z limonki, dodajemy miętę. Dolewamy rum, zasypujemy kruszonym lodem, całość mieszamy i uzupełniamy wodą. Poleca Marcin Stasiak FUN & Drinks