Nie zawsze możemy do drinka włożyć całe kostki lodu, czasem potrzebny jest lód kruszony. Oczywiście najlepiej do kruszenia lodu nadają się kruszarki, ale nawet te małe, do użytku domowego, kosztują około 100 zł. Jak więc zrobić kruszony lód bez kruszarki? Mam na to dwa sposoby.
Jak pokruszyć lód do drinków?
Pierwszy to kupienie specjalnych woreczków, w których lód zamraża się z malutkich kosteczkach i w domowych drinkach z powodzeniem może uchodzić za kruszony. Woreczki takie sprzedawane są w opakowaniach po 8 sztuk za ok. 4 zł.
Drugi sposób, tańszy, z którego korzystam znacznie częściej, to własnoręczne kruszenie lodu. Lód w kostkach wkładam do foliowego woreczka, kładę na drewnianej desce i tłukę go tłuczkiem do mięsa. Kilka uderzeń i kruszony lód gotowy :)
Można też wykorzystać do tego celu specjalny tłuczek lub rozgniatacz do lodu – znajdziesz go w moim sklepie: rozgniatacze do lodu
A sądziłem, że tłuczek to żony mają tylko na mężów ;) Widać urządzenie wielofunkcyjne :)
lepiej jak kostkę lodu trzymasz w dłoni i uderzysz łyzką barmańską , kruszy się idealnie
Ja to robię tłuczkiem do mięsa w domu :P
Tłuczek dobra rzecz i jest w każdej kuchni :)