Też tak macie jesienią, że po południu największą przyjemność sprawia Wam gorąca herbatka/kawka i książka? Ta kawa świetnie się na taki popołudniowy relaks nadaje.

Kawa jesienna to wszystkie moje ulubione jesienne smaki – cynamon, goździk i miód oraz odrobina wanilii. No i trochę czekolady, na poprawę humoru. Spróbujcie koniecznie jesiennej kawy. A jak lubicie kawę z alkoholem, na rozgrzanie, to polecam świetną Irish Coffee lub Karaibską kawę z rumem i malibu.

Kawa jesienna – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki wrzątku
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka miodu
  • odrobina wanilii (ok. 1/4 laski)
  • 3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • kostka czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Mleko podgrzewam w garnuszku, dodaję ziarenka wanilii, cynamon, miód, goździki i czekoladę. podgrzewam do momentu rozpuszczenia czekolady (można zagotować). Herbatę parzę we wrzątku, dodaję mleko przelane przez sitko. Na wierzch można posypać odrobiną cynamonu.