Poranna kawa na lato – tylko kawa mrożona! Tym razem robiona nie w blenderze, ale w shakerze, z kostkami lodu.

Do kawy mrożonej można dodać różne syropy smakowe. Ja najczęściej dodaję takie w deserowych smakach – czekoladowy, karmelowy, waniliowy czy kokosowy. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do kawy dodać coś innego, na przykład syrop z marakui. Do tego dużo bitej śmietany – bo kawa mrożona bez bitej śmietany to nie to :)

Kawa mrożona marakuja – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kilka łyżek wrzątku
  • ok. 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki syropu z marakui
  • 3 duże kostki lodu
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczam we wrzątku. Przelewam do shakera, dodaję mleko, lód i syrop i mocno wstrząsam, żeby składniki się połączyły. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną.