Poranna kawa na lato – tylko kawa mrożona! Tym razem robiona nie w blenderze, ale w shakerze, z kostkami lodu.
Do kawy mrożonej można dodać różne syropy smakowe. Ja najczęściej dodaję takie w deserowych smakach – czekoladowy, karmelowy, waniliowy czy kokosowy. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do kawy dodać coś innego, na przykład syrop z marakui. Do tego dużo bitej śmietany – bo kawa mrożona bez bitej śmietany to nie to :)
Kawa mrożona marakuja – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kilka łyżek wrzątku
- ok. 150 ml mleka
- 2 łyżeczki syropu z marakui
- 3 duże kostki lodu
- bita śmietana
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczam we wrzątku. Przelewam do shakera, dodaję mleko, lód i syrop i mocno wstrząsam, żeby składniki się połączyły. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną.
Taki upał za oknem będę musiała spróbować tego przepisu :)
ale cudownie wygląda
Wspaniała! Ja zawsze dodaję syropu orzechowego.
Albo karmelowego… pychota!