Kawa w sam raz na lato – bardzo zimna, słodziutka, taka, która nadaje się właściwie też na deser po obiedzie.
Przepis pochodzi z książeczki Tchibo, choć trochę zmodyfikowałam go po swojemu, bo zamiast kawy karmelowej zrobiłam orzechową. Ta jest mocno orzechowa, bo syrop z orzechów laskowych, który mam, ma naprawdę intensywny smak. Do tego na wierzch posypka ze zmielonych owoców… czego można chcieć więcej? :) Zapraszam na pyszną mrożoną kawę o orzechowym smaku.
Orzechowe smoothie – przepis na kawę:
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- odrobina wody
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki syropu orzechowego
- 5 kostek lodu
- bita śmietana i mielone orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę zaparzam w niewielkiej ilości wrzątku. Wlewam do blendera z funkcją kruszenia lodu, dodaję mleko, kostki lodu i syrop. Mieszam. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną i mielonymi orzechami.
—
Jeśli podobał Ci się ten przepis – kliknij „Lubię to” i podziel się nim ze swoimi znajomymi.
Ciekawostka – ostatnio przerabiałem lód w blenderze.
Mój nie ma funkcji kruszenia i ma plastikową „stópkę” …
Metoda na to jest dość prosta – należy do blendera wrzucić wstępnie pokruszony lód (np dziadkiem do orzechów) – z takim blender radzi sobie bez problemów ;)
U mnie się dość dobrze sprawdzała metoda kruszenia domowego, czyli tłuczkiem do mięsa tłuczemy lód w foliowej torebce. Ale w sumie i kruszenie w taniej kruszarce z marketu daje radę :)
To nic innego jak zwykłe frappe ktore pijam już od 5 lat.
Na gorące upały nie ma nic lepszego, gratulacje za pomysł z orzechami wyglada przepysznie !:)
ale to musiało być rozkosznie pyszne!
Oj tak :)) a karmelowe chyba nawet lepsze :))