Kolejny świetny przepis na mrożoną kawę do wypróbowania – kawa bez mleka lub z minimalną ilością, za to z dodatkiem syropu kokosowego.

Przepis na tę kawę pochodzi z książeczki Jacobsa, ale trochę go zmodyfikowałam po swojemu. Zaletą Mocnego Frappe jest to, że po pierwsze jest mocne, a po drugie – można zrobić je bez mleka. Zazwyczaj kawy mrożone są na mleku, a to może być problem np. dla kogoś, kto nie może pić mleka. Tu można dodać minimalną ilość (ja dodałam odrobinę śmietanki) lub nie dodawać wcale. To fajna propozycja na mrożoną kawę. Miłośnikom kawy na zimno polecam także Mrożone Choco-Latte albo Kakaowo-waniliowe frappe.

Mocna Frappe – przepis

Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 kostek lodu
  • odrobina wody
  • 2 łyżeczki syropu kokosowego lub cukier wg uznania
  • odrobina mleka/śmietanki

Przygotowanie:

Kawę wsypać do szklanki, dodać syrop i ok. 2-3 łyżek wody. Wszystko spienić dobrze spieniaczem do mleka – kawa podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Dodać kostki lodu i mleko, jeśli je dodajemy – jeśli nie, można na początku dodać więcej wody. Można udekorować wiórkami kokosowymi.