Absynt, wysokoprocentowy alkohol ziołowy można pić w pewien szczególny sposób.
Niektóre alkohole pije się w szczególny sposób. Np. Sambuca to likier, który się podpala, do którego często wrzuca się także ziarnka kawy. Podobnie pije się często Absynt – podpala się go na łyżeczce z odrobiną cukru. Potem gasimy płonący absynt wodą, a całość wypijamy (z wodą i cukrem).
Do picia absyntu przydaje się specjalna łyżeczka do absyntu, z dziurkami, które ułatwiają przepływanie roztopionego cukru.
Szczegóły – na filmiku:
nie mam takich łyżek …
Sposób może i popularny… Bo widowiskowy ale nie jest poprawny i nie powinien być praktykowany :) to tak jak zmieszanie dobrej whisky z Cola :)
Nie ma czegoś takiego jak „rytuał ognia” tylko wymysł Hollywood.
Absynt pije się tak aby zobaczyć tańczącą wróżkę czyli powoli lejemy LODOWATĄ wodę przez ażurowaną łyżkę z kostką cukru (jeśli nasypiemy to spadnie za szybko) i wtedy kiedy powolny strumyk wody będzie się mieszał z absyntem w szklance zobaczymy taniec wróżki.
Woda musi być lodowata, czyli wsypujemy dużo lodu do naczynia i z niego lejemy wodę.
Jeżeli nie widzimy wróżki w szklance to mamy 70% piołunówkę z Czech i możemy to pić jak nam się podoba.
Powiem szczerze my kupiliśmy Absynta i sam nie bardzo smakuje a że troszkę kosztował to co chwile próbujemy go z czymś mieszać by po prostu zszedł i kasa w błoto nie poszła. Ten drink z podpaleniem cukru jest prawie identyczny jak z cukrem samym, ale dodaliśmy jeszcze jedną podpaloną łyżeczkę cukru, i absynt stracił na smaku trochę. Akurat miałam pod ręką Blue Curacao i go dodaliśmy jeszcze do tego i powiem że przed dodaniem barwa była ładna bo blado zielona a po dodaniu to piękny błękit wyszedł. I w końcu wiemy jak wykończymy tego Absynta :) Dzięki Aga :) Polecam tą stroną, mam zamiar dużo drinków przetestować :)
Polecam ten przepis, w tej wersji Absynt mi podchodzi najbardziej: https://www.2drink.pl/drinki-na-halloween-zombifikacja/
sranie w banie, podpalilem i dziala
Absyntu się nie podpala. Głupia, nowa czeska moda. Może i jest widowiskowe, ale nie oryginalne. Absynt zalewa się najnormalniej w świecie wodą mineralną. Leje się ją na łyżeczkę ażurową, na której potulnie spoczywa kostka cukru (cukier ma na celu złagodzenie mocnego i gorzkiego ziołowego smaku). Cała filozofia.
mam Pernd Fils-jaki drink można zrobić -Edi
co za trep