Cuba Libre to klasyczny drink z rumu, który podawany jest we wszystkich barach. Jest to jednocześnie jeden z łatwiejszych drinków, bo jego przygotowanie nie wymaga shakera.
Do Cuba Libre potrzebujemy tylko białego rumu i coca-coli, więc to też jeden z mało wymagających i tanich drinków.
Cuba Libre – przygotowanie
Składniki:
- 40 ml białego rumu
- kostki lodu
- coca-cola
- sok z 1/2 limonki
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucić kostki lodu, wlać sok z limonki, wlać rum i dopełnić colą.
Baccardi to raczej trzecia liga rumu…
Można użyć do tego drinka normalnego rumu?
tak
Według IBA (the International Bartenders Association) przepis na Cuba Librę wygląda następująco:
– 12 cL Coli
– 5 cL białego rumu
– 1 cL świeżego soku z limonki
Oczywiście funkcjonuje wiele wariacji tego drinka, ale oficjalna wersja zatwierdzona przez czołowe stowarzyszenie barmańskie jest taka.
To jest prawdziwy cuba libre
25ml BACARDI Carta Oro Rum
50ml cola (butelka)
2 kliny limonki
Stworzył go captain Russel zamówił cola i biały rum zaproponował toast POR CUBA LIBRE za wolna Cuba itak powstał najsłyniejszy koktail
Na Kubie nie ma Bacardi.
Santiago de Cuba, ciężko dostepny w Polsce ale na Kubie uznawany za jeden z najlepszych, ewentualnie bardziej znany w Polsce Hawana Club.
Ale Bacardi powstało na Kubie i do dziś jest tab budynek o tej nazwie. Rodzina Bacardich uciekła jakoś po rewolucji
Bacardi to kubańska rodzina gorzelnicza, ich majątek skonfiskowali komuniści od fidela, a sama rodzina Bacardi została zmuszona do emigracji.
Jeden z najprostszych a zarazem z najlepszych drinków z rumem
Oj. Wypraszam sobie. A gdzie informacja o Muddlerowaniu?
Oryginalna Cuba Libre jest z limonką na dnie, do tego 3 łyżeczki brązowego cukru. Muddlerujemy delikatnie limonkę. Wtedy Rum i Cola.
Ten przepis to przepis na rum z Colą, a nie Cuba Libre.
Ja znam Cuba Libre w wersji z wyciśniętym sokiem z 1/4 limonki i wrzuconą świeżą ćwiartką – już bez wyciskania. Przy okazji poprawię ten przepis :)
Widocznie są różne wersje tego drinka. Skoro sobie coś wypraszasz, musisz być czegoś pewien. Korzystając z przepisu od Bacardi widać, że limonka jest wyciskana prosto do szklanki, a nie muddlerowana przed wrzuceniem kostek lodu.
http://www1.bacardi.com/#/global/en/mixmaster/bacardicubalibre
Pozdrawiam,
Damian