Pyszny napój na lato, wspomnienie z dzieciństwa, czyli kompot z truskawek.

Gotowanie kompotu nie zajmuje zbyt wiele czasu, dłużej chyba zajmuje obieranie truskawek ;) Kompot z truskawek najlepiej robić wtedy, gdy są już polskie truskawki, słodkie i soczyste. Idealny dodatek do obiadu albo zamiast soków w gorące dni.

Kompot z truskawek – przepis:

Składniki:

  • pół kilograma truskawek
  • 50 ml rumu (można pominąć)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Wrzucamy do miski, zalewamy rumem. Z cukru i wody gotujemy syrop. Gdy będzie już ugotowany, dodajemy truskawki i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, a gdy tylko kompot zacznie wrzeć, wyłączamy. Studzimy albo podajemy gorący.

 Kompot z truskawek