Prosty pomysł na orzeźwiający dodatek do obiadu – lemoniada z truskawkami i bazylią.
Do takich napojów zwykle dodaje się mięty, bo działa orzeźwiająco i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Ale połączenie truskawek z bazylią także świetnie orzeźwia, a taka lemoniada z truskawkami i bazylią to ciekawa odmiana zwykłej lemoniady z miętą. Truskawki oddają trochę soku do napoju, więc ma on lekko truskawkowy smak i jest naprawdę pyszny. Polecam lemoniadę z truskawkami i miętą a także lemoniadę miętowo-imbirową.
Bezalkoholowa lemoniada z truskawkami i bazylią – przepis:
Składniki:
- około ćwierć kilograma truskawek
- 10-15 listków bazylii
- jedna cytryna
- jedno jabłko
- 1,5 litra wody mineralnej (gazowana lub niegazowana)
- 2-4 łyżeczki cukru (w zależności od preferencji)
Przygotowanie:
Jabłko obieram i kroję w kostkę. Truskawki kroję w plasterki, cytrynę też w plasterki. Do dużej wazy wrzucam owoce, dodaję cukier i bazylię, zalewam wodą i odstawiam na 10-15 minut. Lemoniada z truskawkami i bazylią jest gotowa do picia.
Uwielbiam takie napoje, nie tylko w upalne dni, i nie tylko bez alkoholu ;P