Domowa nalewka to coś, co można wypić np. po posiłku czy jako deser po obiedzie – z pewnością częstując własną nalewką zrobicie wrażenie na gościach. Na początek polecam wypróbować przepis na nalewkę cytrynową, a jeśli Wam wyjdzie – można dodatkowo tę nalewkę urozmaicić, dodając do niej świeżą wanilię. Nalewka zyskuje ciekawego, waniliowego smaku – moim zdaniem jest nawet lepsza niż zwykła cytrynówka.
Nalewka cytrynowo-waniliowa – przepis:
Składniki:
- 1/4 litra wódki
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wrzątku
- 3 duże cytryny
- laska wanilii
Przygotowanie:
Z cukru i wrzątku zrobić syrop cukrowy. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, a ze wszystkich wycisnąć sok. Syrop, wódkę i sok z cytryny wraz ze skórką wlać do dzbanka. Dodać ziarenka z wanilii i pokrojoną na kawałki laskę (jeśli uda Ci się wyjąć wszystkie ziarenka, to wtedy laski nie trzeba wrzucać). Zostawić na cały dzień. Następnie odcedzić i przelać do butelki.
Ja akurat wlałem do słoika, zakręciłem i schowałem do spiżarni.
Pytanie czy można trzymać to dłużej wraz z ta laska wanilia, cytryna itd przaz np kilka dni. Czy jednak lepiej max 24h bo później może to byc niesmaczne? Ogólnie widzę że ludzie rożnie to trzymają ale nie wiem co może spowodować wanilia z biegiem czasu.
Cytryny bym za długo nie trzymała, bo nalewka może zgorzknieć.
Z przepisu ile wyjdzie tej nalewki? Chce z litr zrobic
Około pół litra, więc trzeba podwoić proporcje.