Wyjątkowy – bo z szampanem – i wyjątkowo prosty do zrobienia drink, bazujący na popularnym przepisie na Kir Royal.
Kir Royal to jeden z najpopularniejszych (obok Bellini) drinków na bazie szampana. Do oryginalnego Kr Royal dodaje się Creme de cassis, czyli likier porzeczkowy, ale ja postanowiłam zrobić prostszą wersję, bo zamiast likieru dodałam syrop porzeczkowy. Mój był akurat z serii syropów do drinków, ale można tu wykorzystać taki zwykły syrop z czarnej porzeczki, jaki kupuje się do herbaty (w sklepach znajdziecie go obok syropów malinowych). Muszę przyznać, że o ile nie przepadam za szampanem, o tyle w tej delikatniejszej, słodkiej wersji z delikatna nutą porzeczki szampan jest naprawdę wspaniały.
Fałszywy Kir Royal – przepis
Składniki:
- 20 ml syropu porzeczkowego
- szampan do dopełnienia
Przygotowanie:
Do kieliszka do szampana wlać syrop porzeczkowy, uzupełnić dobrze schłodzonym szampanem.
—
Wypróbowałeś ten przepis i masz swoje uwagi? Koniecznie dodaj komentarz pod spodem i podziel się swoimi wrażeniami! A jeśli masz zdjęcie swojego napoju – wyślij go na kontakt@2drink.pl lub umieść na drinkowej tablicy na Facebooku, będzie mi bardzo miło!
Kir Royale uwielbiam! W szczególności z Prosecco:) A myślę, że wariacje na temat win musujących powstały głównie dlatego, że nie każdy przepada za nimi w wersji saute. Ja przepadam, podobnie jak za whisky, ale nie lubie ouzo, którego za nic w świecie już się nie napiję i nikt mnie do niego nie przekona, ot co! :)
Jeśli nie potrafisz docenić tak dostojnego i frywolnego jednocześnie alkoholu jak szampan to nie wiem za bardzo gdzie szanowna Pani zdobywała szlify.
Niechęć do whisky rozumiem bo do tej klasy alkoholi się dojrzewa albo nie ale szampan?
Jest klasa samą w sobie.
O gustach się nie dyskutuje, każdy lubi co innego :)
Czy to oznacza, że wszyscy przymusowo muszą lubić małże i ostrygi? Ciekawa koncepcja…
A kir pyszny :) (btw – dobry, prawdziwy szampan w Polsce to wyższa półka cenowa, a z kirem jest o tyle fajnie, że nawet słabsze wino musujące smakuje pycha:))