Kolejna propozycja dla fanów Mojito – tym razem Mojito z wódki, a konkretniej z żubrówki.
Chyba uzależniłam się od Mojito – mogłabym pić je litrami, najlepiej w wersji bezalkoholowej, bo z alkoholem za dużo na raz nie da rady ;) Tym razem zapraszam na Mojito z żubrówką, czyli taka polska wersja popularnego kubańskiego drinka. A tak przy okazji – wiecie, że na Kubie podobno do tego drinka nie używa się kruszonego lodu, tylko lód w kostkach? Jakoś trudno mi wyobrazić sobie, żeby w Polsce ktoś nagle zaczął tak podawać Mojito w barze :) Miłośnikom Mojito polecam Mojito z kiwi – moje najnowsze odkrycie.
Żujito – przepis
Składniki:
- 50 ml żubrówki
- pół limonki
- kilka listków mięty
- woda gazowana
- kruszony lód
- cukier (2 łyżeczki) lub 10 ml syropu cukrowego
Przygotowanie:
Limonkę kroimy na 6 kawałków, wkładamy do szklanki, zalewamy syropem cukrowym i rozgniatamy za pomocą muddlera. Dodajemy miętę, ponownie rozgniatamy. Dodajemy kruszony lód i wódkę, mieszamy za pomocą łyżki. Dopełniamy wodą gazowaną.
W barze w którym pracuję w Krk podajemy z lodem nie kruszonym i nie ma w tym nic dziwnego :d
taka moja ulepszona wersja”betonowy gozdzik” z filmu „londynczycy”:)
zubrowka+jablko-mieta(tymbark/hortex)+odrobina soku malinowego i czysta wodka… :)
na zdrowie:)
Nie powinno się muddlerować mięty, ponieważ przez to ma ona gorzki smak i nie jest porządanym efektem, aby zasysać wraz z drinkiem kawałki mięty. Po prostu źle się to pije. Po lekkim zasypaniu limonki lodem, należy zerwać ok. 12 listków mięty i dać im „klapsa”, by dały one aromat, ale nie były gorzkie.
A jakiej wielkości powinna być szklanka??? :)
Czy zamiast zubrówki jak dam inną wódke np pan tadeusz bedzie ok :)??
Będzie ok, chociaż smak będzie trochę inny.