Na niedzielne drugie śniadanie polecam pełen witamin koktajl z granatu.
Nie kupuję granatów zbyt często, bo wybieranie tych małych pestek z owocu to nie jest moje ulubione zajęcie, ale muszę przyznać, że taki świeży sok wyciśnięty z granatu jest pyszny. Wymieszałam go z sorbetem truskawkowym – miałam jeszcze trochę własnego, przygotowanego latem, ale można też dodać kupny sorbet lodowy. Dolna warstwa to nic innego jak jogurt, odrobina granatowych pestek i syrop malinowy dla podkreślenia smaku.
Dwukolorowy koktajl z granatu – przepis
Składniki:
- połówka granatu
- jogurt naturalny
- 2 łyżeczki syropu malinowego
- 2 gałki sorbetu truskawkowego
- 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Z granatu wydłubujemy pestki. Do miksera wlewamy jogurt, mleko, dodajemy 2 łyżeczki pestek granatu i 2 łyżeczki syropu malinowego. Miksujemy. Białą część koktajlu wlewamy do szklanki. Następnie do umytego miksera wrzucamy resztę granatu, dodajemy sorbet i ponownie miksujemy. Wlewamy delikatnie po ściance naczynia na białą warstwę.
Jakie makroskładniki i ile ma kcl ? :)
Bardzo ciekawe :) Tylko ile trzeba dodać mleka?
1/4 szklanki.