Ciekawy sposób podania galaretkowych shotów czyli jello shots.

Jello shots, czy też po polsku: galaretkowe shoty, które ostatnio pokazywałam, można podawać w małych, jednorazowych kubeczkach, ale można też w innej, ciekawej formie – w skórkach po pomarańczach lub cytrynach. Galaretki nabierają wtedy odrobinę cytrusowego smaku, a i je się je przyjemniej. Takie alkożelki w pomarańczach to fajny pomysł na imprezę, a w wersji bezalkoholowej – na kinderparty.

Alkożelki (Jello shots) w pomarańczach – przepis

Składniki:

  • 1 zielona galaretka
  • 125 ml ginu
  • szklanka wody
  • 6 połówek pomarańczy

Przygotowanie:

Galaretkowe shoty przygotowujemy według tego przepisu. Z pomarańczy możemy wycisnąć sok za pomocą wyciskarki do cytrusów lub wydrążyć je nożem czy łyżką. Ważne, żeby wyczyścić skórki dokładnie, aż do białych błonek. Skórki wkładamy do foremki na muffinki lub ustawiamy na blaszce tak, żeby się nie wywracały. Wlewamy galaretkę, odstawiamy do stężenia. Gdy stężeje, ostrym nożem kroimy na ćwiartki lub ósemki.