Czy zdarzyło się Wam kiedyś, że zastanawialiście się, jak wiele jest odmian herbaty? Czy myśleliście o tym, która z nich jest najpopularniejsza, a jaka najzdrowsza?
Herbata jest niezwykle popularna, szczególnie w Wielkiej Brytanii, gdzie stanowi aż 43% wszystkich wypijanych napojów. Brytyjczycy kultywują rytuał popijania popołudniowej herbaty. Podobnie jak Polacy, piją ją równie chętnie o każdej porze dnia. W Polsce coraz popularniejsze stają się sklepy kolonialne i rozmaite herbaciarnie. Przemyślane projekty wnętrz wielu herbaciarni, sprawiają, że czas w tak zaaranżowanych przestrzeniach zaczyna płynąć wolniej. W takich miejscach możemy się odprężyć wśród aromatu prawdziwej, świeżo parzonej herbaty i przy dźwiękach relaksującej muzyki. Zwykle mamy tam do wyboru kilkanaście rodzajów wysokogatunkowych herbat, zarówno czarnych, zielonych, białych i czerwonych. Na zachodzie najpopularniejsza jest czarna herbata, a w krajach azjatyckich, takich jak Indie, Chiny czy Japonia najchętniej pije się zieloną.
Wyobraźcie sobie, że wszystkie odmiany herbat produkuje się w taki sam sposób, dopiero od kolejnych etapów procesu zależy, czy herbata będzie ostatecznie czerwona, zielona czy też czarna. Eksperci uważają czarną herbatę za najmniej wartościową, a zieloną za najzdrowszą, właśnie przez to, że w trakcie produkcji, nie jest ona poddawana procesowi oksydacji, czyli utlenianiu i dzięki temu zachowuje więcej pierwiastków. Zielona herbata ma działanie przeciwzapalne, wspomaga układ odpornościowy i poprawia funkcjonowanie komórek. Napar z tej herbaty ma korzystne właściwości zdrowotne zarówno, jako napój, jak i jako składnik kremów, toników. Do dzisiejszego dnia w Chinach zielona herbata jest stosowana jako środek na cukrzycę i wiele innych dolegliwości. Dobrze jest pić od 2-10 filiżanek zielonej herbaty dziennie.
Przepis na tonik z zielonej herbaty:
Składnik:
-zielona herbata
Przygotowanie:
Zaparz zieloną herbatę, pamiętaj, że zawsze zalewa się ją wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza i trzyma pod przykryciem około 3-5 min. Wlej świeżo zaparzoną herbatę do pojemniczka na kostki lodu i zamroź. Pozostałe fusy możesz zaparzyć jeszcze raz, dowiedziono, że najbardziej wartościowy do picia jest napar z drugiego parzenia. Każdego dnia rano rozmroź kostkę na waciku. Stosuj płyn jako tonik przed położeniem kremu, dzięki temu unikniesz starzenia się skóry.
————————————–
artykuł sponsorowany
To racja :) Na blogu klubu milosnikow dobrej herbaty jest taki wpis o białej herbacie i tam napisane jest że ona przechodzi troche inny proces tworzenia.
Bo tak naprawdę nawet różne gatunki białej czy zielonej produkuje się w nieco inny sposób – np. zieloną Gyokuro przykrywa się matami bambusowymi, a Kokeicha produkowana jest ze sproszkowanych listków z dodatkiem mączki ryzowej. Herbata kryje w sobie wiele tajemnic… ale o tym innym razem :)
hm nie do konca chyba tak jest ze wszystkie herbaty na początku produkuje się w ten sam sposób, co innego troszkę czytałam na blogu klubu miłośników dobrej herbaty. Którąś herbatę zdaje się ze robi się z najmłodszych listków krzewu itd, myślę, że są róznice