Prosty sposób na zrobienie domowej herbatki smakowej – tym razem herbatka o smaku cytrusów.

Pamiętacie herbatkę świąteczną z pomarańczą, migdałami i goździkami? W podobny sposób można wyczarować wiele mieszanek herbacianych, mając w domu zaledwie kilka składników – no i oczywiście bazę, czyli czarną liściastą herbatę. Najlepiej do tego nadaje się herbata cejlońska, assam, yunnan lub inna chińska.

Herbata cytrusowa to nic innego jak herbata zaparzona z kawałkami skórek cytryny i pomarańczy. Jej aromat roznosi się po całym domu i jest znacznie bardziej intensywny od aromatu herbaty, którą kupujemy już jako gotową mieszankę.

Herbata cytrusowa – przepis

Składniki:

  • 4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
  • pasek skórki cytryny o szerokości ok. centymetra
  • pasek skórki pomarańczy o szerokości ok. centymetra

Przygotowanie:

Skórki kroimy na maleńką kostkę, mieszamy z herbatą (suchą!) i zostawiamy na kilkadziesiąt minut w miseczce pod przykryciem. Żeby zaparzyć herbatę, wsypujemy 2 łyżeczki mieszanki na szklankę – ale nie do szklanki, a do sitka lub zaparzacza, przykrywamy i parzymy przez 5 minut.