Syropy do drinków, syropy barmańskie warto mieć w swojej kuchni, jeśli przygotowujesz drinki dla rodziny i znajomych. Ale czy one nadają się tylko do drinków? Oczywiście, że nie! Podrzucamy kilka pomysłów na to, jak wykorzystać syropy barmańskie w kuchni.
Syropy barmańskie dostępne są obecnie w bardzo wielu, nieraz bardzo nietypowych smakach. Dwa najpopularniejsze to grenadina (grenadyna) oraz syrop blue curacao, które są podstawą wielu drinków. Często spotykany jest także syrop cukrowy, który można kupić lub zrobić samodzielnie (zobacz: domowy syrop cukrowy).
A jakie inne smaki syropów barmańskich możesz wybrać? Wśród syropów do drinków możemy wyróżnić syropy owocowe, syropy kwiatowe, syropy deserowe, ale także syropy, które nawiązują do smaków alkoholi.
- Syropy barmańskie owocowe to na przykład: limonka, melon, ananas, arbuz, borówka, brzoskwinia, jeżyna, mango.
- Syropy do drinków kwiatowe lub ziołowe to chociażby syrop o smaku lawendy, fiołek, czarny bez, ale też szafran czy syrop miętowy.
- Syropy barmańskie o bardziej deserowych nutach to takie syropy jak ciastko czekoladowe, biała czekolada, pistacja, cynamon czy piernik.
- Na polskim rynku dostępne są też syropy o smaku, który „udaje” smak alkoholu, jak chociażby syrop triple sec, syrop Italian Spritz (zamiennik Aperola) syrop o smaku rumu czy ginu.
Jeśli wśród tych grup nie znalazłeś niczego dla siebie, przejrzyj ofertę syropów barmańskich z naszego sklepu. Mamy tu tak niezwykłe smaki, jak Falernum, Guma balonowa, Mojito, Pumpkin Spice oraz Szarlotka.
Syropy do drinków – co z nich zrobić?
Do czego wykorzystać syropy barmańskie? Oto nasze propozycje:
1. Lemoniada
Latem uwielbiamy mieszać syropy z wodą i sokiem z cytryny (sprawdzone proporcje: sok z 1 cytryny, 50 ml syropu na pół litra wody). Do tego kilka plasterków świeżej cytryny i pyszna, smakowa lemoniada gotowa!
W restauracjach za dzbanek takiej lemoniady (która też często robiona jest z gotowych syropów), płaci się zwykle około 25 zł. W domu można mieć ją znaaaacznie taniej.
2. Dodatek do lodów
Nie trzeba wcale stawać na głowie, żeby codziennie jeść inny deser. Wystarczą śmietankowe lody i różne syropy! Szczególnie polecamy typowo letnie smaki, jak Mojito mint, Pina Colada albo… Blue Curacao, dzięki któremu można zaserwować niebieskie lody!
Jeśli lubisz jeść lody zimą, świetnie będą smakować polane syropem szarlotkowym czy z odrobiną pikanterii dzięki syropowi Spicy.
3. Sos do naleśników
Uwielbiam naleśniki i robię je na obiad raz w tygodniu. Syropów używam do naleśników na dwa sposoby – albo polewając naleśniki syropem, tak po prostu, albo dekorując syropem talerz. Robię na talerzu takie maziaje, żeby wyglądał jak z jakiejś wypasionej restauracji ;)
Ulubione smaki: truskawkowy, melonowy i szarlotkowy <3
4. Dodatek do budyniu
Kto pamięta deser z dzieciństwa: budyń polany syropem malinowym? Jeśli nie pamiętacie, to pewnie dlatego, że nie jesteście aż tak starzy ;) Do tej pory nie jem budyniu bez syropu, tylko nie zawsze jest to malinowy :)
Do budyniu świetnie pasują wyraziste smaki, jak wiśniowy, czekoladowy (jeśli budyń nie jest czekoladowy oczywiście ;)), rum z czekoladą, owoce leśne czy mango. Jeśli szykujesz deser dla dzieci i chcesz zaskoczyć je budyniem, polej budyń waniliowy syropem blue curacao, który jest niebieski i fajnie będzie wyglądał w miseczce :)
5. Kawa mrożona
Wobec takiej ilości cukru, jaką zjadam w innych posiłkach, najczęściej nie słodzę kawy, ale zdarza się, że mam ochotę na kawę smakową. Syropy takie jak orzech, rum z czekoladą czy… pumpkin spice świetnie się nadają do ciepłej i zimnej kawy.
Uwaga: jeśli przygotowujesz kawę typu frappe (tak jak tutaj: Frappe jak z Grecji) to warto dodać syrop przed użyciem spieniacza i spienić wodę z kawą i syropem, a dopiero potem dopełnić samą wodą/mlekiem, już bez syropu.
6. Dodatek do herbaty
Po co słodzić herbatę cukrem, jak można syropem? Do herbaty najbardziej pasuje mi jabłko z cynamonem, pomarańcza, ale rumowy też jest ciekawy.
7. Jako zamiennik alkoholi w drinku
Mamy w ofercie kilka syropów, które mogą zastąpić alkohol w bezalkoholowych wersjach drinków. Hitem jest Italian Spritz, zamiennik do Aperolu, który pozwoli na przygotowanie bezalkoholowej wersji Aperol Spritza. Ale warto spróbować też syropu o smaku rumu, triple sec oraz ginu.
Ostatni pomysł na wykorzystanie syropów barmańskich to oczywiście… wykorzystanie ich w drinkach. Ale o tej opcji chyba nikomu nie musimy przypominać :)