Lemoniada brazylijska to hit z TikToka. Nietypowe, ciekawe połączenie limonek i… mleka skondensowanego. Zdecydowanie warte spróbowania i bardzo orzeźwiające!

Przyznam, że byłam dość sceptycznie nastawiona do tego przepisu, bo wydawał mi się dość dziwny. Nie tyle ze względu na składniki (chociaż muszę przyznać, że dodanie słodzonego mleka skondensowanego do lemoniady jest dość oryginalne), co ze względu na sposób przygotowania.

Lemoniada brazylijska – nietypowy napój z limonek

Otóż w tym przepisie blendujemy limonki z wodą, ale… nie obierając ich. Czyli blendujemy je razem ze skórką, a skórka czasem może być gorzka. Okazuje się jednak, że wbrew moim obawom sama lemoniada gorzka nie jest. Może to właśnie dzięki temu, że dodajemy do niej mleka skondensowanego? W każdym razie nie czuje się tej goryczy ze skórek limonki.

Oczywiście należy pamiętać, żeby limonki wcześniej dokładnie umyć. Najlepiej robić to w gorącej wodzie, można je nawet wyparzyć wrzątkiem. Uzyskamy dodatkową korzyść – cytrusy przelane wrzątkiem podobno dają więcej soku niż wówczas, jeśli tego nie zrobimy. W każdym razie, na pewno warto je umyć przed wykorzystaniem.

Po spróbowaniu lemoniady brazylijskiej od razu wiedziałam, że muszę wykombinować też wersję alkoholową, bo to przecież świetny pomysł na letni drink. I stąd wersja z alkoholem: rumem i Malibu. Jeśli pijecie alkohol, zachęcam do spróbowania tego wariantu. Mój przepis znajduje się na dole strony.

Lemoniada brazylijska – jakie mleczko?

I jeszcze dwa słowa o mleczku użytym w tym przepisie. Musi to być mleczko skondensowane słodzone, czyli używamy takiego z puszki. To takie mleczko, które w smaku przypomina to z tubek, które pamiętamy z dzieciństwa :) A może nawet to jest to samo mleczko? W każdym razie – ważne, żeby użyć słodzonego mleczka.

Lemoniada brazylijska – przepis

Składniki na 1 porcję:

  • 1 limonka
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 6 łyżek mleczka skondensowanego słodzonego
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Do blendera wrzucamy całe limonki, wlewamy wodę i blendujemy do momentu, aż limonki będą rozdrobnione. Przecedzamy przez sitko, a następnie z powrotem umieszczamy w blenderze. Dodajemy mleczko skondensowane, lód i ponownie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelewamy całą zawartość shakera do szklanki.

 

Lemoniada brazylijska z rumem i Malibu – przepis na drink

Składniki są prawie takie same, jak w poprzednim przypadku, oczywiście z tą różnicą, że dodajemy alkohol. Z mleczkiem skondensowanym można tu pokombinować i np. zmniejszyć jego ilość, bo jednak dodajemy do drinka słodkie Malibu.

Składniki:

  • 1 limonka
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 60 ml mleczka skondensowanego słodzonego
  • 40 ml rumu
  • 40 ml Malibu

Przygotowanie:

Do blendera wrzucamy całe limonki, wlewamy wodę i blendujemy do momentu, aż limonki będą rozdrobnione. Przecedzamy przez sitko, a następnie z powrotem umieszczamy w blenderze. Dodajemy mleczko skondensowane, rum, Malibu i lód i ponownie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelewamy całą zawartość shakera do szklanki.

Można udekorować np. miętą i kilkoma borówkami lub innymi świeżymi owocami (maliny, truskawki, jeżyny).