Masz w domu butelkę whisky, na którą jakoś nikt nie ma ochoty? Mamy pomysł, co z nią zrobić! A nawet 5 pomysłów na to, jak wykorzystać whisky w kuchni.
Kto z nas nie dostał kiedyś w prezencie jakiejś butelki alkoholu, za którym nie przepada? Dawanie w prezencie butelki whisky zdaje się być coraz bardziej popularne w Polsce, a jednak nie każdy lubi ten rodzaj trunku. Niekiedy też darzy się tak, że jest wręcz przeciwnie – lubimy whisky, znamy się na jej rodzajach, ale ten, kto kupował nam prezent, nie wie o naszej pasji i kupi whisky, za którą akurat nie przepadamy.
W takiej sytuacji wyjścia są trzy. Możemy oddać butelkę (nieotwartą) komuś innemu, możemy poczęstować nią gości. Albo trzeci pomysł: jeśli już otworzyliśmy whisky, spróbowaliśmy i wiemy, że to nie jest coś, co nam smakuje – możemy zastosować jeden z 5 sposobów na wykorzystanie whisky.
Jak wykorzystać whisky?
-
Dodatek do marynaty do mięs
Karkówka marynowana w whisky albo żeberka w takiej marynacie to rarytas!
Żeby przygotować takie danie, połącz whisky z czosnkiem, oliwą z oliwek, sosem sojowym i ulubionymi przyprawami (np. ostra lub wędzona papryka, pieprz, sól, chili). Przygotuj mięso (np. karkówkę, schab, żeberka) i dokładnie natrzyj marynatą, a następnie odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Grilluj lub piecz w piekarniku z opcją grillowania.
Uwaga: to danie jest odpowiednie także dla osób, które nie piją alkoholu, bo podczas pieczenia alkohol wyparuje, pozostawiając jednak na mięsie ciekawy, niepowtarzalny aromat. Warto spróbować!
-
Sos do mięs
Whisky można wykorzystać także do wykończenia dania, a konkretnie np. mięsa z grilla. Często dodaje się whisky do sosów barbeque, ale w sieci bez trudu znajdziesz też przepisy na inne sosy na bazie tego alkoholu.
-
Baza do drinków z whisky
Whisky świetnie sprawdza się w drinkach. Nawet jeśli nie bardzo smakuje Ci ten alkohol w czystej postaci, spróbuj połączyć go z czymś, bo może się okazać, że w drinku będzie smakował Ci znacznie bardziej (sprawdzone na własnej skórze!)
Udane połączenia tworzy zwłaszcza z sokami cytrusowymi (pomarańczowy, grejpfrutowy, z cytryny), likierem wiśniowym oraz brzoskwiniowym (więcej o połączeniach w artykule: Z czym łączyć whisky w drinkach).
Jeśli masz ochotę na eksperymenty z drinkami z whisky, w naszym e-booku „Drinki z whisky” zebraliśmy 51 przepisów. Są tam drinki klasyczne, znane z barów, jak Old fashioned czy Manhattan, drinki inspirowane klasyką oraz proste przepisy z wykorzystaniem tanich i łatwo dostępnych w naszych sklepach składników.
Więcej informacji tutaj: https://www.2drink.pl/drinkizwhisky/
-
Dodatek do deserów
Whisky jako dodatek do ciast czekoladowych, babeczek czekoladowych lub brownie? To świetny pomysł! Możesz też użyć whisky do nasączenia biszkoptu czekoladowego, który jest bazą tortu.
W takim przypadku warto whisky czymś rozcieńczyć, nie nasączać biszkoptu samym alkoholem, bo będzie mocno wyczuwalny. Do nasączenia można użyć whisky zmieszanej z wodą w proporcji 1:2, czyli 50 ml whisky na 100 ml wody. Taki „poncz” do nasączenia ciasta świetnie sprawdzi się przy ciastach/biszkoptach czekoladowych, z dodatkiem kremów czekoladowych, orzechowych, kawowych.
-
Baza do nalewki
Nalewki owocowe nie zawsze muszą być na spirytusie i wódce. Jeśli chcesz przygotować nietypową, oryginalną w smaku nalewkę, wykorzystaj np. brzoskwinie lub wiśnie i zrób nalewkę na whisky. Możesz także ułatwić sobie pracę, przygotowując whisky infuzowaną owocami. Od nalewki różni się tym, że nie dodajemy tu cukru, a po prostu zalewamy owoce alkoholem i odstawiamy na jakiś czas (w zależności od użytych owoców, od dwóch do kilku tygodni).
Szukasz pomysłów na nalewki sezonowe? Sprawdź, jakie nalewki można zrobić w którym miesiącu.