Szarlotka czyli żubrówka z sokiem jabłkowym – prosty drink, który często gości na polskich imprezach.
Niewiele jest chyba drinków, o których można powiedzieć, że są typowo polskie, ale żubrówka z sokiem jabłkowym, czyli szarlotka lub tatanka – to z pewnością jeden z wynalazków Polaków. Bo i sama żubrówka to przecież polski alkohol, produkowany w Białowieży. Przepis na szarlotkę to najprostszy z możliwych przepisów – wódka + sok jabłkowy, ewentualnie odrobina cynamonu, imbiru albo goździków (ja dodaję tylko cynamonu). To drink, który możemy wpisać na stałe w imprezową kartę drinków. A zimą polecam Szarlotkę na ciepło – nic tak nie rozgrzewa jak odrobina ciepłego, alkoholowego napoju!
Szarlotka (żubrówka z sokiem jabłkowym) – przepis
Składniki:
- 50 ml żubrówki
- sok jabłkowy do dopełnienia
- szczypta cynamonu
- lód
Przygotowanie:
Na lód wlewam żubrówkę, następnie sok jabłkowy, mieszam, posypuję cynamonem i podaję.
—
Wypróbowałeś ten przepis i masz swoje uwagi? Koniecznie dodaj komentarz pod spodem i podziel się swoimi wrażeniami! A jeśli masz zdjęcie swojego napoju – wyślij go na kontakt@2drink.pl lub umieść na drinkowej tablicy na Facebooku, będzie mi bardzo miło!
Polecam dodać limonki ;)!
Można dodać jeszcze pokrojone na cząstki jabłko.
Można też dodać miętę,brązowy cukier trzcinowy i limonke.
całość najpierw rozgniatamy w szklance a następnie dodajemy żubrówkę i sok jabłkowy
Pyszne,musicie spróbować,polecam
„Bo i sama żubrówka to przecież polski alkohol, produkowany w Białowieży” — JIHAD!!! (jestem z Bialorusi)
Ja daję jeszcze goździki, i jest rewelacja ;)
Jest to mój ulubiony przepis na drinka ;) Ponadczasowy ;)