Po grzanym piwie czas na grzane wino czyli grzańca. To przepis na grzańca w mojej ulubionej wersji, z dodatkiem pomarańczy, migdałów i rodzynek.
Żeby zrobić grzańca wystarczy tak naprawdę kupić wino do grzania (Grzaniec galicyjski lub inne – wyjątkowo nie polecam grzanego wina z Lidla, bo jest kwaśne). Te wina są już przyprawione, więc wystarczy podgrzać i będzie dobre do picia. Ale można też, nawet do takiego wina dodać kilka składników, żeby jego smak był jeszcze bogatszy. Ja lubię grzane wino z rodzynkami – te rodzynki oczywiście wyjadam z kubeczka i właściwie mogłabym jeść same nasączone winem rodzynki ;)
Grzaniec z migdałami i pomarańczą – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki rodzynek
- łyżeczka płatków migdałów
- 2 plasterki pomarańczy
- 5 goździków
- ok. 250 ml czerwonego wina (może być Grzaniec lub np. Kadarka)
Przygotowanie:
Do garnka wlać wino, włożyć pomarańczę, goździki, migdały i rodzynki. Podgrzewać, ale nie gotować. Odcedzić i przelać do kubeczka, owoce można zjeść.
Czy na 750ml odpowiednio należałoby potrić liczbę składników?
Tak.
Mimo iż już wiosna ja wciąż tego grzańca popijam. Dziękuję za przepis Agnieszko.
Grzane wino najlepiej smakuje w swieta, kiedy mozna nic nie robic, tylko siedziec w fotelu, pić grzańca i czytać książkę :)
Idealne na zimowe, chłodne wieczory :)