Alkoholowe zwyczaje Polaków przechodzą transformację – z roku na rok drinki i koktajle stają się coraz popularniejsze i bywają częstą alternatywą dla klasycznej „czystej” czy piwa na domówkach. Istnieje pewna baza klasyków, które z pewnością nie zawiodą smakiem i będą gwarancją udanej imprezy.

Coraz częściej decydujemy się na eksperymenty przy barze. Wpływa na to kilka czynników. Przede wszystkim większa otwartość na nowe smaki i aromaty, chęć próbowania czegoś nowego, podróże, które zachęcają do zasmakowania w kuchniach innych narodów… Poza tym, internet to bogate źródło inspiracji, w którym wszystkie przepisy na drinki znajdują się jak na wyciągnięcie ręki. Czasami smak drinka w mig potrafi przypomnieć letnie wspomnienia czy miłe spotkania w gronie najbliższych. A więc próbujemy, smakujemy, eksperymentujemy… A zastanawialiście się może, które z drinków cieszą się największą popularnością na świecie?

Oto 20 najlepiej sprzedających się drinków w 2018 roku:

20. Dark ‘n’ stormy – narodowy koktajl z Bermudów powstały tuż po I wojnie światowej, czyli kombinacja rumu i imbirowego piwa serwowana z lodem w szklance typu highball. Dark ‘n’ stormy rozpoczyna nasz ranking 20 najlepiej sprzedających się drinków w 2018 roku.

19. Pisco Sour – jeden z najpopularniejszych koktajli w Peru i Chile. Według podań, drink ten zawdzięcza swoje powstanie dużej popularności… whisky sour. Z okazji otwarcia linii kolejowej w Peru zorganizowano huczne przyjęcie, na którym zabrakło whisky do sporządzania popularnego koktajlu. Zarządca budowy jednak zasugerował użycie pisco zamiast whisky – i tak też powstało pisco sour. Drink ten bazuje na pisco, czyli napoju alkoholowym typu brandy, niezwykle popularnym w Ameryce Południowej. Pisco sour serwuje się z dodatkiem soku z cytryny i białka jaja.

18. Mai Tai – drink ten został stworzony przez Victora Bergerona w 1944 roku, spopularyzowany zaś został około 20 lat później w kalifornijskich barach inspirowanych motywami Tiki. Mai Tau łączy w sobie tropikalne smaki rumu, limonki, likieru curacao i orszady.

Mai Tai

17.Vieux Carré drink ten został przyrządzony po raz pierwszy w 1938 roku przez Waltera Bergerona  w Carousel Bar w hotelu Monteleone, a swoją nazwę zawdzięcza francuskiej dzielnicy Nowego Orleanu – w języku francuskim „vieux carré” oznacza nic innego jak „stary rynek”.  Jest to złożony koktajl na bazie brandy, amerykańskiej whisky i słodkiego wermutu.

16. Gin Fizz – łatwy klasyk z ginem, limonką i sokiem cytrynowym, dopełniony wodą gazowaną. Podobnie do vieux carré, gin fizz ma swoje korzenie w Nowym Orleanie, a jego historia sięga aż 1888 roku, kiedy to został przyrządzony przez Henry’ego Ramosa, właściciela lokalu o nazwie Gin Fizz Palace.

15. Penicillin – pierwszy w zestawieniu koktajl rodem ze Szkocji, w którego skład wchodzi szkocka whisky, islay single malt scotch, sok z cytryny oraz syrop miodowy i imbirowy. Czyżby idealny sposób na przeziębienie?

14. Bloody Mary – złożony i aromatyczny klasyk Bloody Mary, w którym obok wódki i soku pomidorowego ważną rolę grają przyprawy: sos tabasco, sos Worcestershire, sól selerowa i pieprz.  Wokół intrygującej nazwy drinka krąży wiele historii. Według jednej z nich, nazwa Bloody Mary powstała w hołdzie królowej Anglii, popularnej ze swoich tyrańskich rządów, inna teoria mówi, że drink swą nazwę zawdzięcza barmance, która pracowała w klubie „Wiadro krwi”… Jedno jest pewne – koktajl Bloody Mary, dzięki zawartości sosu tabasco oraz ziół przyspiesza trawienie i często stosowany jest jako antidotum na kaca.

krwawa mary

13. Sazerac – jeden z najbardziej klasycznych amerykańskich drinków i jednocześnie kolejny przedstawiciel drinków nowoorleańskich. Sazerac  w swoim składzie zawiera koniak wraz z dodatkiem absyntu i peychaud’s bitter. Pierwszy spisany przepis na ten koktajl pochodzi z 1900 roku, jednak znano go już wcześniej. Pewien aptekarz, Antoine Amadie Peychaud, wytwarzał i sprzedawał bitters, który następnie mieszał z brandy, cukrem, wodą. Taką mieszaninę Peychaud serwował w… podstawkach na jajka! Mikstura stała się na tyle popularna, że jakiś czas później stała się hitem w nowoorleańskich barach.

12. Boulevardier – mocny, słodko-gorzki drink pochodzący z 1927 roku, stworzony przez Harry’ego McElhone, założyciela i właściciela Harry’s New York Bar w Paryżu. W momencie, gdy w Ameryce zapanowała prohibicja, McElhone przeprowadził się do Europy, gdzie mógł połączyć amerykańskie techniki koktajlowe z europejskimi alkoholami. Drink ten to połączenie whisky, słodkiego czerwonego wermutu i campari.

11. Aperol Spritz – orzeźwiający włoski drink, który powstał w Wenecji w latach 50, bazujący na prosecco i aperolu. Aperol Spritz często jest podawany jako aperitif na pobudzenie trawienia. Drink jest na tyle popularny we Włoszech, że każde miasto Wenecji Julijskiej oraz Wenecji Euganejskiej posiada swoją własną wersję jego przygotowywania.

10. Mojito – pierwszą dziesiątkę naszego rankingu otwiera mojito, czyli klasyk z Kuby, który znany jest niemal każdemu. Mojito to orzeźwiające połączenie rumu, soku z limonki oraz mięty. Wokół etymologii nazwy „mojito” krąży kilka teorii: jedna z nich zakłada, że słowo pochodzi od hiszpańskiego „mojo” – czyli „czar”.

9. Espresso Martini – klasyczny drink z kawowym likierem Kahlua, kawą i wódką, który posmakuje każdemu wielbicielowi małej czarnej. Drink ten został skomponowany przez Dicka Bradsellsa w 1984 roku, kiedy to do jego baru weszła pewna supermodelka i poprosiła o coś „co ją obudzi i sponiewiera” ;).

8. Moscow Mule – drink z wódką, piwem imbirowym oraz sokiem z limonek. Koktajl ten wbrew pozorom nie powstał w Rosji – stworzony został w celach promocyjnych przez markę Smirnoff w Stanach Zjednoczonych. Tradycyjnie Moscow Mule podawany jest w miedzianych kubeczkach.

7. Manhattan – wytrawny koktajl o wyrazistym smaku na bazie whisky. Drink ten po raz pierwszy został podany pod koniec XIX wieku w klubie Manhattan w Nowym Jorku na imprezie z okazji wyboru nowego gubernatora. Dzięki sukcesowi, jakie odniosło przyjęcie, koktajl ten stał się niezwykle popularny.

6. Margarita – popularny drink na bazie tequili, podawany w charakterystycznych kieliszkach pękatych na dole i rozszerzających się ku górze. Najpopularniejszym sposobem podawania margarity jest obtoczenie brzegu kieliszka w soku z cytryny, a następnie soli. Wokół powstania i nazwy tego drinka krąży wiele teorii. Jedną z nich jest nazwanie go imieniem Margarity Henkel, córki niemieckiego ambasadora, która rzekomo jako pierwsza go spróbowała.

margarita

5. Daiquiri – prosty i orzeźwiający drink z rumem i sokiem z limonki i narodowy koktajl Kuby. Daiquiri w wersji „papa doble” (czyli z podwójnym rumem i dodatkiem likieru Maraschino) było niegdyś ulubionym drinkiem Ernesta Hemigwaya oraz Johna F.  Kennedy’ego. Constante Ribalaque uznaje się za mistrza mieszania Daiquiri. W trakcie swojej kariery miał podobno sporządzić aż 100 milionów daiquiri!

4. Dry Martini – słynny koktajl z ginem i wytrawnym wermutem, podawany z oliwkami, niezwykle popularny w latach 30. Według jednej z teorii, autorem przepisu na martini miał być barman o nazwisku Martini, według innej historii za powstaniem drinka stoi koncern Martini & Rossi.

3. Whiskey sour – drink otwierający podium najlepiej sprzedających się drinków 2018 roku składa się z whisky, syropu z cytryny oraz syropu cukrowego. Najstarsza wzmianka na temat tego drinka pochodzi aż z 1870 roku.

2. Negroni –– ten włoski drink o charakterystycznym gorzkawym, ziołowym smaku i dodatkiem soczystej pomarańczy to drink pobudzający trawienie i często stosowany jako aperitif.  Negroni to mieszanka wermutu, ginu i campari, świetnie pobudzająca apetyt, zatem często stosowana jako aperitif. Drink ten powstał we Florencji i został nazwany na cześć hrabiego Camillo Negroni.

1. Old fashioned – wytrawne old fashioned zawiera w sobie whisky i kostkę cukru nasączoną angosturą – na pierwszy rzut oka przepis na old fashioned nie jest wcale wyszukany. To w prostocie jednak najczęściej tkwi siła. Drink ten serwowany był już na początku XIX wieku, został rozpowszechniony w Ameryce w latach prohibicji, a dziś uważany jest za jeden z najbardziej klasycznych koktajli… oraz najlepiej sprzedający się koktajl 2018 roku.

W zestawieniu drinksint.com na dalszych pozycjach pojawiły się także takie koktajle jak:

Cuba Libre – prosty koktajl z rumem, colą i limonką, powstały w Hawanie na początku XX wieku.

Black Russian – połączenie wódki i likieru Kahlua stworzone na cześć ambasadora Stanów Zjednoczonych w Luksemburgu, Perle Mesta. Nazwa koktajlu odnosi się do rosyjskiego akcentu, jakim jest wódka, oraz czarnego koloru, który uzyskujemy dzięki użyciu likieru Kahlua.

czarny rosjanin

Caipirinha – słodko-kwaśny drink dla wielbicieli orzeźwiających nut.

caipirinha

Pina Coladapopularny koktajl łączący w sobie smaki kokosa i ananasa rodem z Portoryko.

Cosmopolitandrink znany każdemu miłośnikowi „Seksu w wielkim mieście”, który zawiera w sobie wódkę cytrynową, likier triple sec, sok żurawinowy oraz cytrynowy. Comspolitan powstało w latach 70. i związane jest z rodziną drinków cranberry coolers – chłodzących, na bazie żurawinowej.

cosmopolitan drink

 

Źródło: drinksint.com