Crusta – prosty i efektowny sposób zdobienia szkła, który sprawia, że drinki wyglądają jak z prawdziwego drink baru.
Crusta to obwódka z cukru lub soli na brzegu kieliszka, która imitować ma kryształki lodu. Przygotowuje się ją najczęściej z cukru drobnokrystalicznego i soku z cytryny.
Jak zrobić crustę – przepis
Żeby zrobić crustę, trzeba przechylić kieliszek pod kątem 45 stopni i zwilżyć jego brzeg cząstką cytryny lub też wycisnąć sok z cytryny na spodek i odwrócić kieliszek do góry dnem, mocząc w soku. Następnie odwrócony do góry dnem kieliszek stawiamy na spodku z wysypanym cukrem. Trzeba tylko uważać, by cukru nie przylepiło się zbyt dużo, bo grube cukrowe „grudki” wyglądają nieestetycznie.
Zamiast soku z cytryny możemy użyć:
- soku z pomarańczy
- białka jajka
- Blue Curacao
- Grenadiny
- likieru kawowego
- kolorowych likierów
- syropu cukrowego
- miodu
Zamiast cukru możemy użyć:
- soli
- kakao
- kawy
- tartej czekolady
- wiórków kokosowych
- cynamonu
Funkcja trackback/Funkcja pingback