Bo greckie frappe robi się w dość ciekawy sposób – za pomocą czegoś w rodzaju spieniacza do mleka spienia się wodę (niewielką ilość) z kawą rozpuszczalną. Powstaje gęsta piana, do której można dolać wody albo mleka. Ta piana stopniowo się topi i uwalnia kawę do napoju. Dlatego też można w trakcie picia, gdy mamy jeszcze pianę, dolać trochę wody i dłużej cieszyć się frappe :)
Spieniacze do kawy można kupić w Grecji za ok. 5 euro w każdym sklepie spożywczym, często są dodawane jako element zestawu z kawą rozpuszczalną. W Polsce możemy wykorzystać jako spieniacz zwykły spieniacz do mleka, taki, który dostępny jest np. w Ikea.
Może nie ubije kawy idealnie, na gęstą pianę, ale na początek może się sprawdzić :)
Kawa frappe jak z Grecji – przepis
Składniki:
- 40 ml wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- opcjonalnie cukier lub syrop
- woda lub mleko do dopełnienia
Przygotowanie:
Do kubka wsypuję kawę rozpuszczalną i wlewam 40 ml wody (zimnej). Jeśli przygotowujemy kawę słodką, to cukier lub syrop trzeba dodać w tym momencie. Następnie spieniamy wodę z kawą, na gęstą pianę (taką do ok. połowy szklanki, jest tak gęsta jak piana z białek, gdy ubijamy ją na sztywno). Dopełniamy wodą lub mlekiem, można wrzucić kostki lodu. Pijemy przez słomkę.
Przed wypiciem warto poczekać chwilę, żeby piana odrobinę się rozpuściła, a kawa nabrała smaku.