Affogato – włoska kawa z lodami i bita śmietaną. Pyszna, waniliowa, z pianką z topniejących lodów.
Affogato robiłam wieczorem, więc zdjęcia wyszły odrobinę za ciemne, ale kawa na żywo wygląda bardzo apetycznie – zwłaszcza zanim pokryje się ją bitą śmietaną, bo widać jak lody delikatnie topnieją pod wpływem gorącej kawy. Oprócz Affogato polecam spróbować także Flip lodowy mokka – to też kawa z lodami, ale na zimno, w zupełnie innej wersji.
Affogato – przepis
Składniki:
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- bita śmietana i tarta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy w naczyniu, słodzimy. Do filiżanek wkładami gałki lodów, zalewamy gorącą kawą, dekorujemy bitą śmietaną i czekoladą.
przepyszne ale ja umniem sama robić