Affogato – włoska kawa z lodami i bita śmietaną. Pyszna, waniliowa, z pianką z topniejących lodów.

Affogato robiłam wieczorem, więc zdjęcia wyszły odrobinę za ciemne, ale kawa na żywo wygląda bardzo apetycznie – zwłaszcza zanim pokryje się ją bitą śmietaną, bo widać jak lody delikatnie topnieją pod wpływem gorącej kawy. Oprócz Affogato polecam spróbować także Flip lodowy mokka – to też kawa z lodami, ale na zimno, w zupełnie innej wersji.

Affogato – przepis

Składniki:

  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • bita śmietana i tarta czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Kawę zaparzamy w naczyniu, słodzimy. Do filiżanek wkładami gałki lodów, zalewamy gorącą kawą, dekorujemy bitą śmietaną i czekoladą.