Cała książka „Proste shoty” to 100 przepisów – i to tylko na shoty. Jak zwykle postarałam się o to, by nie były to zbyt skomplikowane przepisy, bez wymyślnych składników. Dlatego podczas przygotowywania przepisów kupowałam alkohole prawie wyłącznie w hipermarketach – żeby mieć pewność, że każdy, kto kupi książkę i będzie chciał spróbować moich przepisów, równie łatwo będzie mógł kupić składniki :)
Książka do kupienia tylko w moim sklepie: Książka „Proste shoty”
A oto 5 wybranych shotów, których możesz spróbować już teraz:
After the storm
After the storm to propozycja dla miłośników słodkiego, bananowego smaku.
Składniki:
- 70 ml wódki
- 50 ml soku bananowego
- po kilka kropli syropu blue curacao do każdego kieliszka
Przygotowanie:
Sok bananowy wstrząsamy z wódką w shakerze. Przelewamy do kieliszków. Na koniec do każdego dodajemy po kilka kropli syropu blue curacao.
Ruletka
Ruletka posmakuje wielbicielom kokosowo-czekoladowych nut.
Składniki:
- po 5 ml syropu czekoladowego do każdego kieliszka
- 30 ml likieru kokosowego kremowego (w zależności od pojemności kieliszka)
- do dekoracji: syrop czekoladowy i mielona czekolada
Przygotowanie:
Brzeg kieliszka dekorujemy syropem i czekoladą. Na dno wlewamy syrop czekoladowy, a potem delikatnie likier kokosowy.
Maskarada
Skondensowane mleczko, jagoda, truskawka – prawie jak mleczny shake!
Składniki:
- 1/4 syropu jagodowego
- 2/4 likieru truskawkowego kremowego
- 1/4 mleczka skondensowanego niesłodzonego
Przygotowanie:
Składniki wlewamy w podanej kolejności do kieliszków, delikatnie, po łyżce, żeby utworzyły się warstwy.
Twoja Generacja
Twoja Generacja to połączenie syropu blue curacao z pomarańczowym likierem.
Składniki:
- 1/4 syropu blue curacao
- 3/4 likieru pomarańczowego kremowego
Przygotowanie:
Składniki wlewamy w podanej kolejności do kieliszków, delikatnie, po łyżce, żeby utworzyły się warstwy.
Lady Dynamite
Kombinacja rumu, soku z mango i syropu blue curacao
Składniki:
- 50 ml rumu
- 70 ml soku z mango
- kilka kropli syropu blue curacao do każdego kieliszka
Przygotowanie:
Rum i sok z mango wstrząsam w shakerze. Przelewam do kieliszków, dodaję kilka kropli syropu blue curacao do każdego kieliszka.